StoryEditor

Čína bude mať vlastné hybridné auto

16.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čínska štátna automobilová skupina Chang'an začala s výrobou auta na hybridný pohon, ktorý bol vyvinutý na domácej pôde. Sériová výroba sa začala po šiestich rokoch výskumu a vývoja. Spotreba je o pätinu nižšia ako pri autách porovnateľnej triedy na benzínový či naftový pohon.
Ide o prvý takýto krok čínskej automobilky a dokazuje, že už aj Číňania zvládli technológiu výroby áut s modernou technológiou. Automobilka poskytne desať áut pre olympijské hry v Pekingu v roku 2008.
Dopyt po vozidlách s hybridným pohonom je v Číne zatiaľ slabý. Pohonné látky sú v Číne dotované, pričom autá s hybridným pohonom sú vzhľadom na technológiu drahšie a úrady pri ich kúpe neposkytujú zákazníkom nijaké zvýhodnenia.
Japonská automobilka Toyota Motor bola prvým výrobcom, ktorý začal v roku 2005 v Číne produkovať autá s hybridným pohonom. Aj americký General Motors v novembri oznámil, že vo svojich čínskych fabrikách začne montovať autá na hybridný pohon, ktoré sa dostanú na trh na budúci rok, včas na použitie počas augustových olympijských hier.
Podľa japonských zdrojov je automobil skupiny Chang'an postavený na báze kompaktného kombi so zdvihovým objemom motora dva litre. Auto bude mať spotrebu 6,8 litra benzínu na 100 kilometrov a na trh sa dostane v roku 2008. Nový hybrid sa veľkosťou približuje k modelu Prius od Toyoty, ktorý Japonci montujú v Číne už druhý rok. Predaj japonského hybridu sa však na čínskom trhu v prvých 10 mesiacoch tohto roka prudko znížil. Od januára do konca októbra sa predalo len 299 kusov, čo je medziročne o 86 percent menej. Pod drastický pád jeho predaja sa zrejme podpísala cena 40 700 dolárov, v prepočte vyše 922-tisíc Sk. Nová ponuka od skupiny Chang'an sa bude predávať po 20-tisíc dolárov, čo je len asi o tritisíc dolárov viac ako modely s klasickým pohonom. Automobilová skupina Chang'an kontroluje spoločnosť Changan Automobile Co, ktorá je partnerom americkej spoločnosti Ford Motor a japonskej Mazda Motor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:41