StoryEditor

Investičné fórum v Soči sa vyplatilo

25.09.2007, 00:00

Šiesty ročník medzinárodného investičného fóra v ruskom Soči sa v nedeľu skončilo nad očakávania ruskej vlády. Kým pred stretnutím podnikateľov ministerstvo hospodárstva a rozvoja predpokladalo, že by mohlo byť uzavretých niekoľko desiatok kontraktov asi za 10 miliárd dolárov, výsledkom je podľa šéfa rezortu Germana Grefa 169 kontraktov za 22 miliárd dolárov (v prepočte asi 531,7 miliardy Sk). Napríklad len taliansky Enel mieni do ruskej energetiky v najbližších rokoch investovať súhrnne 9 miliárd dolárov. Rusko v Soči ohromilo investorov aj ďalšími číslami. Medzi iným tým, že jeho zásoby plynu postačia na 75 rokov ťažby a zásoby ropy na 50 rokov ťažby. Ako však uviedol predstaviteľ Ruskej štátnej univerzity pre geologický rozvoj Jevgenij Kozlovskij, ide len o odhady, pričom podľa neho sú zásoby ešte väčšie. Do geologického výskumu však rovnako treba nevyhnutné investície. "Predpokladám, že najmenej 50 miliárd rubľov (v prepočte 50 miliárd Sk) ročne. Rusko zároveň včera potvrdilo, že potvrdzuje svoje nároky na arktický šelf, oblasť 1,2 milióna štvorcových kilometrov Severného ľadového oceánu severne od Sibíri, pretože sú vedecky podložené. Ako informovala v tejto súvislosti Gazeta. ru, rozbor vzoriek, ktoré priniesla z morského dna expedícia Arktika -2007 v lete tohto roku, a zemskej kôry pod Sibírou potvrdzujú, že ich zloženie je totožné. Na oblasť si nárokujú aj Kanada, Dánsko i USA. Pod morským dnom "malého" Čukotského mora sa pritom nachádzajú asi 2 miliardy ton ropy a okolo 2 biliónov kubických metrov plynu.
V súvislosti so snahou otvoriť sa viac zahraničným investíciám nielen v monopolizovaných sektoroch ruského hospodárstva, investuje Rusko do rozvoja infraštruktúry v nasledujúcich desiatich rokoch bilión dolárov (v prepočte 24,1 bilióna Sk). Štát má prispieť k rastu rýchlo sa rozvíjajúcej ruskej ekonomiky asi 20 percentami investícií, pričom ďalšie prostriedky poskytne súkromný sektor. Celkovo by tak mal objem štátnych investícií v nasledujúcich dvoch rokoch predstavovať 3,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), pričom do roku 2015 sa zvýši na 4,5 percenta HDP. Kapitálové investície dosiahnu podľa informácií ministerstva financií do roku 2010 až 370 miliárd dolárov.
Rusko v budúcom roku investuje 6,8 miliardy dolárov do spoločnosti FSK EES, ktorá spravuje elektrickú rozvodnú sieť celej krajiny. Ďalších 4,8 miliardy dolárov podľa neho krajina poskytne štátnej atómovej agentúre Rosenergoatom. Do roku 2010 Rusko plánuje výstavbu 4-tisíc kilometrov nových ciest ročne. Do železničnej siete plánuje do roku 2030 investovať 437,9 miliardy dolárov. Investície do ruskej leteckej siete budú podľa Ivanova do roku 2020 predstavovať 30 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:34