StoryEditor

Spor Volkswagenu s Porsche sa dostáva pred súd

19.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nespokojné odbory koncernu Volkswagen (VW), ktorého súčasťou je aj Volkswagen Slovakia, vyostrili spor s jeho expandujúcim akcionárom, automobilkou Porsche. Zamestnanci chcú prostredníctvom nemeckého súdu zabrániť hroziacej strate svojho vplyvu v holdingu. Ak im súd vyhovie, chcú zabrániť zapísaniu novej firmy do obchodného registra. Spoločnosť Porsche vlastní vo VW 31 percent akcií, pričom si zabezpečila opciu na ďalšie. Ak by získala až 51 percent akcií, mala by rovnaký počet členov v dozornej rade ako VW, hoci je oveľa menšia. Rovnako by sa to týkalo aj zastúpenia manažérov. "Porsche má dve stanoviská v Nemecku. My ich máme 40 na celom svete," kritizoval postup stuttgardskej spoločnosti šéf závodnej rady VW Bernd Osterloh.
Podľa denníka Handelsblatt koncern Volkswagen zamestnáva viac ako 32-tisíc ľudí, kým Porsche asi 11-tisíc. Zástupcovia zamestnancov VW preto v pondelok podali žalobu proti výrobcovi športových áut Porsche na súde v Stuttgarte. Dohoda o spolurozhodovaní v Porsche Automobil Holding SE údajne obsahuje pravidlá, ktoré okliešťujú ich účasť na spolurozhodovaní v holdingu.
Porsche spolu s VW vyrába napríklad svoj model Cayenne a vyvíja hybridné technológie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 06:57