StoryEditor

Internetu hrozí kolaps

25.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Internet by z prevádzkového hľadiska už čoskoro nemusel uniesť zaťaženie, ktoré pre svetovú sieť predstavujú nové aplikácie. V prípade, že sa neinvestujú do neho miliardy, hrozia ľuďom, ktorí ho využívajú priamo, alebo potrebujú pre svoju činnosť mediálny server Youtube, vážne obmedzenia.

Internet by z prevádzkového hľadiska už čoskoro nemusel uniesť zaťaženie, ktoré pre svetovú sieť predstavujú nové aplikácie. V prípade, že sa neinvestujú doň miliardy, hrozia ľuďom, ktorí ho využívajú priamo, alebo potrebujú pre svoju činnosť mediálny server Youtube, vážne obmedzenia. Informovala agentúra DPA.
Podľa zistení americkej spoločnosti pre prieskum trhu Nemertes Research by sa mohlo napríklad stať, že objednávky tovaru online by sa museli viacnásobne potvrdiť, kým by ich dodávateľská firma prijala. Stiahnutie videa z webu by sa mohlo zmeniť na veľkú skúšku trpezlivosti, čím by sa mediálne stránky ako Youtube mohli stať nepoužiteľnými. To je dôvod, pre ktorý sa musia výdavky na budovanie internetovej infraštruktúry zvýšiť. Týka sa to predovšetkým pripojení pre širokopásmový internet. Iba v samotných Spojených štátoch sú potrebné dodatočné výdavky, ktorých objem prevyšuje o 60 až 70 percent aktuálne naplánované investície do internetových služieb. Podľa Nemertes Research vo svete sa musí investovať v najbližších rokoch do zabezpečenia hladkého chodu internetu dodatočných 93 miliárd eur (v prepočte vyše 3,1 bilióna slovenských korún).
Dôvodom rastúceho zaťaženia svetovej dátovej siete sú predovšetkým multimediálne aplikácie, pri ktorých sa prenášajú veľké objemy dát. Do tejto kategórie patrí sťahovanie hudby a videí, zdieľanie súborov (File Sharing), ale aj hlasové aplikácie. Súčasný stav je zároveň brzdou pre inovácie. Pre nedostatočnú infraštruktúru by napríklad vôbec nemohli vzniknúť ďalšie internetové obchody Amazon, vyhľadávače Google, či mediálny server Youtube, varuje správa Nemertes Research.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:18