StoryEditor

Tajomná dedička a najbohatšia Slovenka

22.08.2008, 00:00
Tridsaťosemročná Mária Blašková je s odhadovaným majetkom vyše šesť a pol miliardy korún najbohatšou Slovenkou. Český časopis Týden ju zaradil v rebríčku českých a slovenských miliardárov na tridsiate prvé miesto, slovenský týždenník Plus 7 dní jej udelil 12. miesto medzi najbohatšími Slovákmi.

Nejde o ženu, ktorá si svoje postavenie vybudovala postupne. Vhupla rovno do veľkého biznisu. Po smrti svojho manžela Ľubomíra Blaška prevzala funkcie v niekoľkých megafirmách okolo Třineckých železiarní.

Mária Blašková, ktorá je členkou Dozornej rady Slovenskej plavby a prístavov, sa na verejnosti často neukazuje. Snímka: Ján Zemiar, Plus Jeden Deň 

Rodáčka z Piešťan
Jej príbeh by sa mohol zdať ako z rozprávky. Manželka úspešného podnikateľa, ktorá sa vzorne stará o ich tri deti a užíva si pohodlie rodinného života v spätosti so svojimi deťmi a mužom. Tomu sa zatiaľ darí rozbehnúť biznis v oceliarskom priemysle v susednom Česku, ku ktorému sa dostal spolu s Tomášom Chrenekom.
K Márii Blaškovej je náročné sa dostať. Rozhovory médiám neposkytuje, neukazuje sa na "smotánkových“ akciách. Pochádza z dediny Chtelnica pri Piešťanoch, kde bývala v skromných podmienkach s mamou a s dvojčaťom, bratom Igorom. Jej otec zomrel na mozgovú príhodu. "Školu mala veľmi rada, sedeli jej všetky predmety, veď nosila samé jednotky,“ citoval vlani v auguste časopis Šarm Máriinu matku. Vychovávala ju skromne a tvrdí, že jej dcéra aj dodnes všetko berie s pokorou. Máriina matka o bohatstve svojej dcéry nevedela. "Ona sa nechváli, a keby sa to nepísalo, tak... Vedela som, že zať bol šikovný obchodník a že ju aj deti nejako zabezpečil,“ povedala.
Blašková po základnej škole odišla na strednú do Bratislavy. Po zahraničnom obchode vyštudovala ekonómiu. Ešte počas vysokej školy sa vydala za Ľubomíra Blaška. Má s ním dvoch synov a jednu dcéru.

Z matky podnikateľka
Blašková dnes býva v rezidencii na bratislavskej Kolibe, podľa týždenníka Plus 7 dní vlastní niekoľkohektárový pozemok na bratislavských Vinohradoch a chatu na Seneckých jazerách. Rana osudu, ktorá zasiahla do jej manželského života spôsobila viac nešťastia, ako postihlo väčšinu ľudí a bola jednou z najhorších. Zatiaľ čo počas života svojho muža sa najmä starala o deti, keď v roku 2004 náhle zomrel, v miliardovom impériu ho zastúpila. Údajne boli veriacou rodinou a smrť manžela znášala Mária Blašková veľmi ťažko. Dnes figuruje v dozornej rade skupiny Moravia Steel, ktorej základné imanie je vyše tri miliardy českých korún. Do skupiny patrí niekoľko energetických firiem - strojárska, zlievareň, fabrika na výrobu reťazí, valcovňa, skrutkáreň, ale aj ateliéry Barrandov Studio. Najdôležitejšou súčasťou Moravie Steel je oceliarsky gigant Třinecké železiarne. Tam zastupuje rodinu Blaškovcov švagor Jozef Blaško. Jedným z hlavných akcionárov železiarní je český miliardár pôvodom zo Slovenska Tomáš Chrenek. Podľa týždenníka Plus 7 dní sa hovorí, že je blízky českým sociálnym demokratom, ktorí pomohli Smeru vyhrať voľby. Chrenek sa v posledných týždňoch zviditeľnil na Slovensku kúpou väčšinového podielu v zdravotnej poisťovni Apollo cez svoju firmu Agel Sk.
Podľa obchodného registra figuruje Blašková aj v dozornej rade akciovky Slovenská plavba a prístavy s takmer dvojmiliardovým základným imaním. Okrem toho vlastní štvrtinový podiel v realitnej a sprostredkovateľskej firme ČL Invest.

Neslávne zmenky
Ľubomír Blaško, ktorého podnikateľské aktivity Mária Blašková prevzala, začínal na obchode s uhlím. Neskôr sa orientoval najmä na energetiku a na Česko. Pôsobil aj vo vedení Slovenských elektrární. Blaško mal v minulosti kontakty s exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom a politickou stranou ANO. Vďaka tomu jeho akciovka Minerfin na predaj železnej rudy a uhlia údajne dostala lukratívnu zákazku od Slovenských elektrární na dodávku čierneho uhlia. Blaško mal Ruskovi ešte v roku 2002 požičať spolu 104 a pol milióna korún. Svoj dlh kryl Rusko zmenkami. Keď sa v polovici roka 2005 dostali na verejnosť a Rusko ich splatenie nevysvetlil, musel odísť z postu ministra a jeho ANO vystúpila z koalície.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:18