StoryEditor

Vitaflóra rozširuje mlyn za 320 miliónov

25.11.2007, 23:00

Slovenská mlynárska firma Vitaflóra pripravuje modernizáciu a výrazné rozšírenie obilného mlyna v Kolárove na južnom Slovensku. Projekt si vyžiada investíciu 320 miliónov korún a okrem zvýšenia kapacity počíta aj s prístavbou nového skladu na obilie a ďalších prevádzkových objektov.
Vitaflora pôsobí na slovenskom mlynárskom trhu od roku 1994. V Kolárove prevádzkuje pšeničný mlyn s kapacitou 420 ton a ražný mlyn s výkonom 75 ton denne. Pripravovaný projekt rozšíri dennú spracovateľskú kapacitu o ďalších 240 ton obilia. Nové skladovacie priestory umožnia zvýšiť objem skladovania na 115- a v ďalšej fáze až 150-tisíc ton tejto potravinárskej komodity.
Podľa majiteľa Tibora Vargu sú už v súčasnosti kapacitne najväčším a najmodernejšie vybaveným mlynom na Slovensku. Po rozšírení kapacít zaujmú prvú priečku aj v regióne strednej Európy. Obilné silá, ktoré nainštalujú v Kolárove, sú vybavené technológiou, ktorá už pri nakládke priebežne odstraňuje nečistoty. Technické riešenie umožňuje aj prevetrávanie a chladenie skladovaných komodít.
K najväčším slovenským spoločnostiam pôsobiacim v tomto odvetví patrí aj Mlyn Sládkovičovo, ktorý pred dvoma rokmi tiež prešiel kompletnou rekonštrukciou mlynskej technológie a baliarne. Významnú pozíciu na trhu s múkou majú aj mlynárske podniky v Pohronskom Ruskove, Šuranoch, Štúrove a Košiciach. Nové investície do modernizácie by sa mali uskutočniť aj v senickom Mlyne Záhorie, kam začiatkom novembra kapitálovo vstúpila skupina dánskych agropodnikateľov.
Dôležitým hráčom v slovenskom biznise s múkou je český Agrofert, patriaci podnikateľovi slovenského pôvodu Andrejovi Babišovi. Kapitálovo silná skupina postupne prevzala mlyny v Ivanke pri Nitre, Trnave a Bratislave, čím obsadila približne štvrtinu domáceho trhu.
Agrofert u nás vytvára čoraz koncentrovanejšie agropotravinárske celky, ktorých súčasťou sú tiež veľké pekárne, ako hlavní odberatelia mlynárskej produkcie. Ide najmä o zoskupenie západoslovenských pekární PMD Union s podnikmi v Bratislave, Trnave, Nitre, Ilave a Považskej Bystrici, ale i piešťanský Veľkopek, banskobystrické Belamo a Pekáreň Novohrad z Lučenca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:53