StoryEditor

Siemens sa rozdelí na tri časti

08.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Nemecký koncern Siemens, ktorý je na Slovensku zastúpený 13 spoločnosťami, sa organizačne rozdelí na tri samostatné segmenty, každý s vlastným generálnym riaditeľom, predstavil svoje reorganizačné plány súčasný generálny riaditeľ koncernu Peter Löscher. Podľa jeho plánov sa Siemens rozčlení na segment zdravotnej starostlivosti, divíziu automatizácie a infraštruktúry a energetický segment. Každý segment bude mať vlastného generálneho riaditeľa, ktorý bude zároveň členom predstavenstva koncernu.
Tým sa automaticky zmení zloženie súčasného predstavenstva. Okrem troch generálnych riaditeľov segmentov budú v predstavenstve pôsobiť aj členovia pre podnikové oddelenia vrátane financií, personálu, overovania a technológií. Löscher, ktorý stojí na čele Siemensu len 100 dní, predstaví dozornej rade konečné plány reštrukturalizácie koncom novembra.
Siemens čelí pokute 201 miliónov eur po vyšetrovaní jeho telekomunikačnej divízie Com. Ukončilo sa tak jedno z viacerých vyšetrovaní podozrivých platieb a korupcie v nemeckom konglomeráte. Spoločnosť dosiahla aj konečné vyrovnanie s daňovými úradmi v danom prípade. Ako zverejnil Siemens, "celkové platby približne vo výške 450 miliónov eur v bývalej spoločnosti Com Group boli stanovené za neodpočítateľné a z nich vyplýva daňová povinnosť vo výške 179 mil. eur," informoval Siemens.
Hoci vyšetrovania nelegálneho správania a porušenia daňových pravidiel v bývalej firme Com, ktoré sa vzťahovali na Siemens, sa skončili, naďalej pokračujú nezávislé vyšetrovania riadené americkou právnou firmou Debevoise and Plimpton týkajúce sa obvinení z korupcie v koncerne.
Siemens dosiahol na Slovensku v obchodnom roku 2005/2006 obrat 32,944 miliardy korún, čo predstavuje 18,7-percentný nárast. S počtom pracovníkov takmer 5 700 patrí Siemens k najväčším zamestnávateľom na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 11:59