StoryEditor

Obnovili výrobu v Novokeri

11.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Do konca septembra by sa mala obnoviť výroba na všetkých linkách lučeneckého výrobcu keramických materiálov Novoker. Do práce by sa tiež mala vrátiť väčšina z pôvodných 430 zamestnancov.

Závod, ktorý vlastnila spoločnosť Bloomsbury Pacific Slovakia, sa začiatkom leta dostal do problémov a prestal Slovenskej sporiteľni splácať úver. Postupne poslal domov na 60 percentách zo mzdy asi 285 zamestnancov. Majetok firmy neskôr kúpila v dražbe finančná skupina Penta, ktorá tiež prebrala bankovú pohľadávku.
"Výroba v závode sa pomaly konsoliduje," potvrdil odborový predák v Novokere Tibor Sirotka. "Do práce sa postupne vracajú aj zamestnanci, ktorí boli doma s čiastočnou mzdou," dodal. Odborár tvrdí, že objednávky odberateľov dnes prevyšujú ponuku. Všetky požiadavky klientov však môže naplniť iba najväčšia, tzv. univerzálna linka, ktorú spustia v najbližších dňoch.
Penta chce po konsolidácii aktív Novokeru, ktorú pri kúpe závodu stanovila približne na tri mesiace, založiť novú spoločnosť. Súčasne chce ponúknuť miesto väčšine zo súčasných 430 zamestnancov.
Podľa hovorcu Penty Martina Danka medzi akcionármi Bloomsbury a Pentou došlo k podpísaniu memoranda o vzájomnom porozumení, v ktorom sa akcionári Bloomsbury zaviazali, že budú poskytovať súčinnosť a podporu smerujúcu k stabilizácii spoločnosti Novoker.
"My sme deklarovali, že nemáme záujem o vstup do spoločnosti Bloomsbury, ale o ponúknutie perspektívy bývalému Novokeru a jeho zamestnancom prostredníctvom novej spoločnosti," uviedol Danko. "Upozornili sme však, že ide o komplikovaný proces, ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov."
Problémy vo fabrike sa začali už vlani. Za obmedzením výroby je slabší odbyt dlaždíc a obkladačiek, vysoké ceny vstupov, ako aj posilňovanie kurzu koruny. Firma postupne prestala Slovenskej sporiteľni splácať úvery za približne 240 miliónov korún. Už vlani zaznamenala stratu asi 20 miliónov korún.
Spoločnosť ešte pred 4 rokmi masívne investovala, keď do nových technológií vložila asi 400 miliónov. V tom čase zamestnávala približne 700 pracovníkov. Vtedy vyrobila asi 3,5 milióna štvorcových metrov obkladačiek a dlaždíc. Jej tržby dosiahli približne 700 miliónov. Asi tri štvrtiny výroby sa vyviezli do zahraničia, najmä do krajín strednej Európy a Nemecka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:58