StoryEditor

Zamestnanci prešovskej textilky ostali doma

03.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Všetkých 380 zamestnancov Odevných závodov Kapitána Nálepku Prešov je odvčera doma. Ich zamestnávateľ nemá pre nich prácu. Ako uviedla riaditeľka spoločnosti Mária Migašová, k tomuto kroku využili paragraf Zákonníka práce o Prekážkach na strane zamestnávateľa.
Voľno budú mať pracovníci predbežne do piatku. "Zamestnanci by mali dostať priemerný denný zárobok," dodala riaditeľka. Situácia je výsledkom podaného návrhu na konkurzné konanie. Podľa hovorcu Krajského súdu v Prešove Michala Drimáka uznesenie konkurzného súdu dnes ešte nebolo zverejnené v Obchodnom vestníku. "Ešte nenastali jeho právne účinky, čiže ani vo vzťahu k verejnosti zatiaľ nemôžem podať výstup," dodal.
Riaditeľka textilky vidí hlavnú príčinu úpadku firmy v tom, že v marci tohto roku im hlavný zmluvný odberateľ pánskej konfekcie -- španielska firma Induyco -- oznámil, že prestáva s nimi spolupracovať. Asi po štyroch rokoch kontraktu s textilkou sa obrátil na čínskych výrobcov. Migašová spresnila, že cieľom je získanie "lacnejšej pracovnej sily".
Prešovská firma tak stratila strategického obchodného partnera. Situácia na vyhlásenie konkurzu v roku 2006 pritom nevyzerala. Spoločnosť skončila v zisku a zamestnávala 650 ľudí. Ich produkcia pre Induyco tvorila 70 percent celkového objemu výroby, ďalších 25 percent putovalo na nemecký, francúzsky a taliansky trh. Zvyšných 5 percent produkcie bolo určených pre domáci trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 20:05