StoryEditor

Sony sa zameria na Braviu

16.10.2007, 00:00
Nový slovenský závod japonského koncernu Sony sa spolu s prevádzkou v španielskej Barcelone stane hlavným dodávateľom LCD televízorov značky Bravia pre európsky trh.

Fabrika, ktorú Japonsci postavili v priemyselnom parku Nitra-Sever, plánuje už v priebehu budúceho roku dosiahnuť výrobnú kapacitu tri milióny LCD TV setov. Z hľadiska štruktúry výrobného programu sa bude špecializovať najmä na veľkorozmerné televízory vyššej kategórie.
Závod Sony začiatkom októbra začal s hromadnou výrobou a v súčasnosti neustále prijíma a školí nových pracovníkov. Ich počet sa v budúcom roku ustáli na troch tisíckach. Výstavba a technologické vybavenie prevádzky, ktorú postavili na ploche 60-tisíc m2, si vyžiadali celkovú investíciu 73 miliónov eur.
Podľa Takesiho Fukudu z divízie Sony TV Group bude nový slovenský závod vystupovať ako strategická zásobovacia základňa, ktorá využíva množstvo inovatívnych operácií.

Sťahovanie z Trnavy
Nitriansky závod Sony nahradí výrobné kapacity doterajšej prevádzky v Trnave. Od januára budúceho roka sa tam začne výroba utlmovať. Vedenie firmy očakáva, že do nového závodu prejde z Trnavy približne 1 500 tamojších zamestnancov.
Počas prechodného štádia, keď sa budú presúvať výrobné linky do Nitry, má trnavská prevádzka Sony pokračovať vo výrobe tunerov pre LCD TV Bravia. Zamestnanci budú poskytovať aj technický servis pre všetky typy hracích konzol Playstation vyrobených v skupine Sony. O ďalšom osude trnavského závodu vedenie firmy zatiaľ nerozhodlo.

Firma väčšia ako Slovensko
Spoločnosť Sony dosiahla za fiškálny rok, ktorý sa skončil 31. marcom 2007, konsolidovaný ročný obrat 55,83 miliardy eur, čiže asi 1,9 bilióna korún, čo je viac ako HDP Slovenska. Podľa Fukudu patrí v segmente LCD televízorov k najväčším a najrýchlejšie rastúcim trhom práve Európa. Sony tu v uplynulom fiškálnom roku dosiahol obrat 13,71 miliardy eur.
Koncern Sony patrí k najväčším svetovým producentom spotrebnej elektroniky. Súčasťou výrobného portfólia sú najmä audio, video, komunikačné a IT zariadenia. Obchodné aktivity má aj v oblasti hudby, filmu, videohier a on-line obchodu. V prevádzkach na celom svete skupina zamestnáva približne 163-tisíc pracovníkov.

Sony nie je jediné
Okrem Japoncov prišli na Slovensko vyrábať LCD televízory aj Kórejčania. Koncern Samsung Electronics neustále zvyšuje produkciu v Galante a stavia ďalší závod vo Voderadoch pri Trnave. Tam sa zameria na obrazovky a LCD moduly, ktoré dnes do Galanty musí dovážať.
Prevádzka s rozlohou 63 hektárov bude mesačne vyrábať milión modulov, ktoré sú základným komponentom pre producentov LCD televízorov. Okrem Galanty ich bude dodávať aj pre Sony v Nitre. Ročný obrat závodu vo Voderadoch by sa mal pohybovať okolo 80 miliárd korún.
V prvej fáze, ktorá bude ukončená v decembri, Samsung preinvestuje 117 miliónov eur. Skúšobná prevádzka sa rozbehne začiatkom budúceho roka. Ďalšie rozširovanie závodu bude pokračovať až do roku 2011. Celkovo plánuje juhokórejský koncern u nás preinvestovať 320 miliónov eur.

Ambiciózny Samsung
Samsung sa chce do roku 2012 stať európskou jednotkou na trhu s LCD modulmi. Dynamický nárast tohto segmentu spotrebnej elektroniky predpovedá aj agentúra Display Search, podľa ktorej by predaj LCD televízorov mal v najbližších troch rokoch rásť o 20 percent ročne.
Samsung vytvorí v novom závode 1 200 pracovných miest. Ďalších 4 500 ľudí zamestná sedem dodávateľských spoločností, ktoré preinvestujú 10 miliárd korún. Väčšina z nich si svoje výrobné kapacity vybuduje v bezprostrednom okolí novej fabriky na LCD moduly. Ku kľúčovým dodávateľom patria firmy Hansol LCD, Shinwha Intertek a Fine DNC.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:47