StoryEditor

Komisia pohrozila Maďarsku za MOL žalobou

05.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

V boji o nepriateľské prevzatie maďarského MOL-u rakúskym ropným a plynárenským koncernom OMV pohrozil eurokomisár pre vnútorné záležitosti Charles McCreevy Maďarsku žalobou pred Európskym súdnym dvorom. Komisár včera listom vyzval maďarský kabinet, aby nedávno zmenený zákon o privatizácii zladil s legislatívou Európskej únie, povedal pre nemeckú agentúru DPA jeho hovorca Oliver Drewes.
Nový dodatok k existujúcemu zákonu zaisťuje Maďarsku špecifické hlasovacie práva a má zabrániť zahraničnému podniku, čiastočne alebo plne ovládanému štátom, prevziať domácu firmu strategického významu. "I keď sa zákon nevzťahuje len špeciálne na MOL, chcem Vás informovať, že legislatíva, ktorú Vaše štátne orgány schválili, vytvára pre ekonomických aktérov z iných členských krajín Európskej únie zaujímajúcich sa o MOL prekážky. To ma núti navrhnúť Európskej komisii, aby prebiehajúce konanie voči Maďarsku až do jeho ukončenia posunula pred súdny dvor," pohrozil McCreevy v liste maďarskému ministrovi hospodárstva Jánosovi Kókovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:46