StoryEditor

Babiš kúpil člena údajného kartelu

14.08.2007, 00:00
Pokuta Protimonopolného úradu trom slovenským pekárenským spoločnostiam padne zrejme len na plecia dvoch. Protimonopolný úrad pokutoval 37 miliónmi korún za údajné vytváranie kartelu a stanovovanie cien pekárenských výrobkov firmy Penam Slovakia, M-Market a Super Pek.
V článku je graf

V súvislosti s pokutou sa už minulý týždeň v piatok odvolala zatiaľ len spoločnosť Penam. Potvrdila to aj Alexandra Bernáthová, hovorkyňa Protimonopolného úradu.

Pekárne Penam patria českému koncernu veľkopodnikateľa Andreja Babiša Agrofert, ktorý sa od pokutovania dištancuje. "Pokuta sa vzťahuje k správaniu Pekární Novohrad v období pred tým, ako ich prostredníctvom Penamu odkúpila skupina Agrofert," tvrdí mediálny zástupca Agrofertu Vladimír Bystrov.

Dodáva, že "keďže v čase akvizície už prebiehalo vyšetrovanie Protimonopolného úradu, súčasťou kúpnej zmluvy je aj ustanovenie o tom, že v prípade akýchkoľvek sankcií zo strany úradu škodu uhradí predávajúci, ktorým je M-Market".
Práve od M-Marketu odkúpila firma Penam ČR časť podniku - Novohradské pekárne. Predaj prebehol vyčlenením časti podniku, pričom pôvodná firma M-Market naďalej pôsobí samostatne, bez majetkových väzieb na Penam. Naopak, firma M-Market je jedným z akcionárov Super Peku.

Tá má zároveň zaplatiť aj najvyššiu sumu z pokuty, viac ako 24 a pol milióna korún. Ako HN potvrdil Protimonopolný úrad, celková suma pokuty bola pritom rozdelená rovnakým percentom z obratu spoločností. Pre M-Market tak vyplýva suma šesť a pol milióna korún, Penamu zatiaľ zostáva zhruba šesť miliónov korún, pričom v minulom roku predstavoval podiel slovenskej pobočky spoločnosti približne 20 percent trhu a obrat takmer 1,5 miliardy korún.

Sankciu úrad udelil za koordinovanie správania sa pri určovaní cenových ponúk pekárenských produktov a ich predkladaní návrhov maloobchodným reťazcom v období od októbra roku 2005 do apríla nasledujúceho roka. "Pekárne tak obmedzovali hospodársku súťaž na trhu," dodala.

Rozhodujúcim dôkazom úradu o vzájomnej koordinácii bola elektronická komunikácia medzi podnikateľmi práve o cenových návrhoch a obchodných podmienkach pre jednotlivých odberateľov. Závažnosť tejto skutočnosti Protimonopolný úrad vidí v relevantnosti trhu, ktorý sa vyznačuje tým, že ponúka iba identické výrobky.

"Cenová konkurencia má v takomto trhu preto významnú úlohu," objasnila Bernáthová. Rozhodnutie úradu zatiaľ nie je právoplatné a ostatné dve spoločnosti majú možnosť odvolať sa do 15 dní.


menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 12:29