StoryEditor

Airbus vyselektoval posledných päť firiem

26.09.2007, 00:00

Európsky výrobca lietadiel Airbus predstavil užší výber piatich spoločností, ktoré ako potenciálni partneri môžu prevziať jeho niektoré výrobné závody vo Francúzku, v Nemecku a vo Veľkej Británii. Zoznam zúžený z 11 záujemcov teraz zahŕňa britskú firmu GKN, francúzsku spoločnosť Aviation Latecoere, dve nemecké firmy Voith a MT Aerospace a americký podnik Spirit AeroSystems.
Airbus zatiaľ nestanovil dátum rozhodnutia o predaji a zároveň dodal, že medzi spomínanými piatimi záujemcami nie sú žiadni favoriti. "Rozhodneme sa, keď budeme pripravení," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Tom Enders. Koncern sa zatiaľ ani nerozhodol, či predá aj závod v nemeckom Augsburgu.
Utorkové vydanie denníka Financial Times Deutschland s odvolaním sa na kruhy z brandže však tvrdí, že o predaji augsburského závodu je už rozhodnuté. Závod zamestnáva približne 2 000 ľudí na plný pracovný pomer a asi 700 si najíma.
Ako informovali agentúry AP a DPA, v prípade predaja aj augsburského závodu by sa tak Airbus zbavil šiestich zo svojich 16 podnikov a jedného závodu materského koncernu EADS. V Nemecku sa to týka závodov v Nordenhame, vo Varele a v Laupheime. Podľa správy Financial Times Deutschland by mohla v Nemecku v budúcnosti vzniknúť dodávateľská spoločnosť s ročným obratom približne jedna miliarda eur, čo je v prepočte 33,9 miliardy slovenských korún. Tá by zamestnávala približne 6 000 ľudí.
Podľa informácií kruhov blízkych spoločnosti Airbus by mohli byť rokovania o predaji závodov uzavreté ešte do konca roka.
Príčinou týchto nepopulárnych krokov v Airbuse, ktorý niekoľko rokov systematicky porážal konkurenčný Boeing, spôsobili prehnané plány s megalietadlom A380, ako aj pokles hodnoty dolára, ktorý zvýhodnil predaj amerického producenta. V dôsledku toho zaznamenal Airbus za rok 2006 prvú celoročnú stratu vo svojej histórii.
Firma musela oproti plánu o dva roky odložiť dodávky A380 na trh. Odklad, ktorý stál firmu šesť miliárd dolárov, spôsobili podľa BBC najmä problémy pri rozvodoch pre systém zábavného softvéru. Airbus má okrem toho problémy aj s projektom menšieho lietadla A350, pri ktorom musí na žiadosť niektorých zákazníkov upraviť dizajn. Problémy Airbusu viedli k poklesu objednávok a v roku 2006 prvýkrát prehral v súboji s Boeingom. Od toho si zákazníci objednali 1 044 lietadiel, zatiaľ čo Airbus získal len 824 objednávok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:51