StoryEditor

OMV rozširuje sieť staníc v NSR

12.09.2003, 00:00

V celom Nemecku je v súčasnosti 15 300 čerpacích staníc -- vyše štyristo z nich patrí rakúskemu koncernu OMV, ktorý sa pritom netají plánmi na ďalšiu expanziu. Práve v tomto týždni otvoril prvú benzínovú pumpu v bavorskej metropole Mníchove a ďalšie pribudnú čo nevidieť. Koncern totiž ešte vo februári získal 247 čerpacích staníc, ktoré dovtedy patrili Aralu, resp. firme BP. Rakúšania súčasne kúpili aj 45-percentný podiel v rafinérskej firme Bayernoil a 25-percentný v transalpskom ropovode TAL. Celá akvizícia stála 800 miliónov eur. "S prienikom do Nemecka to myslíme vážne. Neprišli sme sem preto, aby sme o dva roky zase odišli," uviedol v tejto súvislosti námestník generálneho riaditeľa OMV Gerhard Roiss. Firma chce v Nemecku presvedčiť zákazníkov kvalitou pohonných látok, ako aj špičkovým doplnkovým servisom. Zavedenie systému bonusov neplánuje, pretože "ide o veľmi drahú záležitosť, ktorá organizátorom i tak spravidla nič neprináša".
OMV ako najväčší rakúsky podnik si medzitým už vydobyl vedúcu pozíciu v distribúcii pohonných látok v strednej a vo východnej Európe; zastúpený je aj na Slovensku, v ČR, Maďarsku a v ďalších krajinách. Súčasný 12-percentný podiel v tejto oblasti mieni do roku 2008 zvýšiť až na 20 %. Za územie "svojho záujmu" vedenie koncernu označuje celý tok Dunaja, tejto druhej najväčšej európskej rieky, s dĺžkou okolo 2 800 kilometrov od prameňa v Čiernom lese až po ústie pri Čiernom mori. OMV pritom ropu nielen spracúva a predáva, ale súčasne sa chce výraznejšie profilovať aj ako ťažobná firma. V Bavorsku sa už pustila do prieskumu nových nálezísk ropy i plynu. Záujem má takisto o účasť na stavbe plánovaného vnútronemeckého ropovodu z Bavorska do Porýnia -- rozhodnutie o jeho stavbe padne v polovici budúceho roka.
V prvom polroku 2003 spoločnosť OMV dosiahla obrat 3,5 mld. eur, čo znamená päťpercentný rast v porovnaní s vlaňajškom. Prevádzkový zisk sa zvýšil o dve tretiny a dosiahol 301 mil. eur, v dôsledku akvizícií však vzrástlo i zadlženie na 1,14 mld. eur. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:40