StoryEditor

Viedeň má stále šancu

17.12.2003, 23:00

Geografická a kultúrna blízkosť k východnej Európe priniesla Viedni v 90. rokoch jednoznačné výhody: za svoju centrálu pre východoeurópske aktivity si ju zvolilo viac než 70 nadnárodných spoločností. Rozširovanie Európskej únie a rastúca hospodárska sila kandidátskych krajín stavajú pred Viedeň nové výzvy.
Hoci pre Hewlett-Packard (HP), Coca-Colu a SAP už funkcia Viedne ako mosta medzi Východom a Západom nie je rozhodujúca, oceňujú jej dlhoročné skúsenosti a cit pre rôznorodosť kultúr a právnych systémov. Žiadny koncern nezvažuje presunúť centrálu do nových členských krajín EÚ, ktoré už nie sú také lacné ako v minulosti. Veľký význam neprikladajú ani povestiam o východoeurópskych daňových rajoch. Skôr využívajú postavenie Viedne na otváranie ďalších trhov. Napríklad, IBM mieni z Viedne riadiť aktivity na Blízkom východe a v Afrike, HP zasa v Afrike a v Ázii.
Koncerny však posilňujú zastúpenia v jednotlivých štátoch alebo ich vedú k samostatnosti, čo môže v stredno- alebo dlhodobom horizonte oslabiť pozíciu ich centrál vo Viedni. Napríklad, Coca-Cola Österreich z divízie pre strednú Európu ponechala vo Viedni iba malú strategickú jednotku. Hovorca spoločnosti Philipp Bodzenta pre denník Die Presse vysvetlil, že silná centrála je potrebná iba v prípade nedostatočnej infraštruktúry, čo už viac neplatí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 01:18