StoryEditor

Chceme už aj prímorské byty

15.08.2007, 00:00

Pozornosť slovenských a českých realitných agentúr sa obracia na európske prímorie. Vlastniť nehnuteľnosť na brehoch Stredozemného či Jadranského mora má záujem čoraz väčší počet klientov. Ponuky realitných spoločností lákajú predovšetkým výhodnými cenami, pričom nové prímorské apartmány stoja približne rovnako ako byty v slovenských a českých veľkomestách.
Vlnu zahraničných realít avizovali minulý mesiac najmä české developerské a realitné firmy svojimi bytmi v Bulharsku. Do ponuky sa dostali nové byty za zhruba jeden až dva milióny korún.
Dostupnejším sa takéto bývanie stáva aj pre Slovákov, ktorí z prímorských destinácií obľubujú najmä Chorvátsko a Bulharsko. "Kľúčovou je vzdialenosť. Väčšina klientov to nechce mať k svojmu bývaniu ďaleko, preto pre Slovákov a Čechov je najvýhodnejšia oblasť Jadranského mora," uviedol pre portál idnes.cz Jan Rejcha z realitnej spoločnosti Rellox.
Keďže v oboch krajinách ide o relatívne nový trend, niektoré realitné firmy odhadujú až stopercentný nárast v kúpe zahraničných nehnuteľností. Na to odkazujú aj developeri a realitní agenti zameriavajúci sa na Španielsko, kde v minulom roku zaznamenali rekordný predaj nehnuteľností.
Slovenskí a českí klienti sa z väčšej časti obzerajú po krajinách Jadranu. Cenovo najvýhodnejšie je pre našinca Bulharsko, ktoré práve nízkymi cenami predstihlo Španielsko. Medzinárodný realitný konzultant Vít Klíma tvrdí, že "ceny nehnuteľností v Bulharsku sú oproti cenám v Chorvátsku aj Španielsku zhruba polovičné". Nasleduje vzdialenejší juhovýchod Európy v Grécku, kde ceny možno zrovnávať so španielskymi.
Zároveň podobne ako pri developingu u nás platí, že nové projekty sú predané ešte pred dokončením. "Vo väčšine nových urbanizácií s apartmánmi v Španielsku sa viac ako tri štvrtiny nehnuteľností predajú pred začatím stavby. Je to aj vďaka tomu, že v takejto fáze sa byty predávajú s 30-percentou zľavou oproti aktuálnym cenám na trhu," hovorí Davor Kahofer z realitnej firmy Mediterranea.
Kúpu prímorského sídla slovenskí a českí klienti spájajú aj s jeho prenájmom. "Nehnuteľnosť časom získava na hodnote. Návratnosť by sa mala pohybovať medzi 10 až 15 rokmi a zisk by mal byť vyšší ako z úrokov v banke," vysvetľuje Klíma. Dodáva, že kúpa takejto nehnuteľnosti sa naplno využije pri polročnom pobyte, lacnejšie je spoluvlastníctvo a dočasný prenájom.
Rastúci dopyt v posledných piatich rokoch spôsobil nárast cien, ktorý je v Chorvátsku podľa spoločnosti Mediterranea približne 20 až 30 percent. Experti však predpovedajú, že v najbližšej budúcnosti ešte stále ostáva priestor pre dostupné bývanie pri mori.

Byty u nás a v zahraničí (v miliónoch Sk, plocha)
Bratislava Bulharsko Španielsko Grécko*
1-izbový 1,9 1 -- 1,5 (do 50 m2) 2,5 (50 m2) 2,5
2-izbový 2,5 3 -- 3,5 (65 m2) 3,5
3-izbový 3 -- 3,5 4,5 (100 m2) 5
* podobná ploche apartmánov
Zdroj: Prepočet podľa SReality, Mexx Reality, Mediterranea

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:42