StoryEditor

O České aerolínie má Aeroflot stále záujem

25.10.2007, 00:00

Najväčší ruský letecký prepravca Aeroflot má naďalej záujem o České aerolínie, napriek tomu, že vedenie českého lídra na leteckom trhu vzájomné kontakty popiera. České aerolínie dokonca na správy, ktoré ako prvý priniesol informačný server Thomson Financial, reagovali zverejnením stanoviska na svojej webovej stránke. Na nej prezident spoločnosti Radomír Lašák tvrdí, že "privatizácia je výhradne vecou vlastníka spoločnosti, a nie manažmentu. Úlohou manažmentu je pripraviť ČSA do takej kondície, aby bolo čo privatizovať," podotkol Lašák. A je zjavné, že na tom už manažment robí. Práve do konca roka 2008 by mal český národný prepravca obrátiť 400-miliónovú stratu v prospech 42-miliónového zisku (v prepočte 51,8 mil. Sk), aby bol do konca roku 2008 pripravený na privatizáciu.
Lašák má zrejme pravdu v tom, že kontaktné rozhovory o možnom prevzatí spoločnosti Aeroflotom, poprípade tamojšími investormi, zrejme ešte neboli. To totiž potvrdili HN aj na tlačovom oddelení ruských aeroliniek. Zároveň však nevyvrátili, že o ČSA majú záujem.
Skúmame terén
"Manažment zatiaľ o prevzatí nehovoril. Veď aj vy viete, že ešte nie sú na predaj. Zároveň vám môžem potvrdiť, že o východoeurópsky trh záujem máme, teda aj o ČSA. Ale zatiaľ, opakujem, sa o prevzatí nehovorilo, len o skúmaní trhu," povedala pre HN vedúca tlačového úradu Aeroflotu Irina Dannenbergová.
Až 90-percentným vlastníkom ČSA zostane do budúceho roku štát. České ministerstvo dopravy zatiaľ pre tlač poprelo, že by si už vytypovávalo kupca. No návrh na privatizáciu stratového podniku by sa v každom prípade mal dostať do českého parlamentu už na jar, aby sa rozhodlo o metóde predaja.
O kúpu spoločnosti by pritom podľa agentúry Thomson Financial mali mať záujem aj Air France-KLM a Korean Air, ktoré vraj "boli v kontakte o možnej akvizícii". Air France-KLM síce tiež takýto druh kontaktu odmietla, no je zjavné, že o rozširovanie má záujem. Veď len pred mesiacom prvýkrát zverejnila zámer kúpy španielskej spoločnosti Iberia, ktorá však, na rozdiel od ČSA, je zisková a ktorou by značne rozšírila pokrytie najmä latinskoamerického trhu.
V jednom klube
Air France-KLM, Aeroflot, Korean Air a ČSA však už teraz spája prinajmenšom jedno. Všetky sú členmi SkyTeamu. Práve táto celosvetová letecká aliancia len v týchto dňoch oznámila, že popri desiatich riadnych členoch jej pribudnú traja asociovaní, čo jej umožní denne vypraviť vyše 15-tisíc letov do 791 destinácií v 162 krajinách. Letecké spoločnosti sú navzájom prepojené svojimi cestujúcimi a mali by im poskytovať rovnaké služby. Pravda, to ešte neznamená, že "takáto blízkosť" rozhodne.
Lenže rovnako je pravdepodobné, že z ruskej strany sa záujmu o ČSA nevzdajú.
Aeroflot je totiž pripravený nielen rozširovať svoj vozový park (už na november -- december avizoval Aeroflot-Kargo kúpu desiatich lietadiel Boeing 777), ale zväčšiť aj svoju leteckú "rodinu" o zahraničného prepravcu. Financie na to má, za minulý rok skončil s čistým ziskom 7,9 miliardy rubľov (v prepočte 7,43 mld. Sk). Na začiatku sa síce hovorilo o srbskom národnom prepravcovi Jat Airways a talianskej Alitalii, no práve pred niekoľkými týždňami sa podľa ruského denníka RBK zameral na ČSA. Len pripomeňme, že k ruskému vozovému parku by tak pribudlo 28 lietadiel s priemerným vekom 6,5 roka a k jeho viac ako 7 miliónom aj ďalších viac ako tri milióny pasažierov ročne.
Napokon, samotný zástupca riaditeľa Aeroflotu pre financie a plánovanie Michail Polubojarinov pred niekoľkými dňami nenápadne spomenul, že české aerolinky by sa už tento rok vraj mali dostať do straty len 175 milióna českých korún, pričom Aeroflot si zisťoval už aj ich trhovú hodnotu. Zrejme ho uspokojila. Kým ešte v roku 2005 sa pohybovala okolo 5 až 6 miliárd českých korún, v minulom roku to už boli len tri miliardy.

České aerolínie
-- národný prepravca, člen celosvetovej prepravnej siete SkyTeam
-- park pozostáva z 28 lietadiel Airbus, Boeing a ATR
-- pokrýva 104 destinácií v 44 krajinách sveta
-- za prvý polrok prepravila 2,5 milióna cestujúcich

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 17:53