StoryEditor

Hlinikárne vyprázdnili kalové polia

17.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Štyri bazény kalového poľa žiarskej hlinikárne ZSNP sú už prázdne a tri z nich sú prekryté aj izolačnou fóliou. V štvrtom bazéne sa má taktiež ešte položiť izolácia. Piaty bazén bol v podľa projektu rekultivácie prebudovaný tak, aby ho spoločnosť v prípade potreby v budúcnosti mohla využiť na takzvané zasakovanie alkalickej vody.
Z celkovej plochy vrchlíka odkaliska 129-tisíc štvorcových metrov bolo podľa stanoviska ZSNP ku koncu novembra tohto roku zaizolovaných 93 178 štvorcových metrov. Spoločnosť ZSNP predpokladá, že v prípade priaznivých klimatických podmienok bude do konca roku 2007 zaizolovaných ešte približne 10-tisíc štvorcových metrov odkaliska.
Alkalická voda predstavovala mimoriadne zložitý problém odkaliska. "Podľa hydrogeologického prieskumu začiatkom roka 2005 tu bolo vyše 1,2 milióna kubíkov vody a vplyvom dažďa sa toto množstvo neustále zväčšovalo. Od roku 2003 ZSNP alkalickú vodu čistí, pričom využíva aj externé firmy," píše vo vyhlásení vedenie hlinikárne. Do konca októbra bolo dovedna spracovaných 626 687 kubíkov alkalickej vody.
Kalové pole v Žiari nad Hronom je podľa informácií spoločnosti minimálne európskym unikátom. "ZSNP pri rekultiváciou odkalísk uplatnilo mnoho originálnych riešení. Takýmito riešeniami sú napríklad vybudovanie podzemnej tesniacej steny okolo celého odkaliska, ktorá bráni presakovaniu alkalickej vody do okolitých podzemných vôd. K nim ďalej podľa informácií firmy patrí proces spracovávania alkalickej vody technológiou elektrodialýzy, kryštalizačnej, ale aj klasickej zahusťovacej odparky, a predovšetkým postupy rekultivácie samotného odkaliska, ktoré po odstránení vôd z telesa odkaliska zabezpečia jeho definitívne začlenenie do okolitej krajiny," dodáva spoločnosť.
"V budúcom roku plánuje ZSNP uzatvárať a rekultivovať predpolie a svahy kalového poľa," tvrdí stanovisko spoločnosti. Svahy odkaliska budú podľa informácií spoločnosti prekryté bentonitovou rohožou. Tá bude podľa stanoviska firmy odvádzať zrážkovú vodu. Ako ďalej vyplýva z informácií spoločnosti, predpolie odkaliska bude zaizolované až za podzemnú tesniacu stenu fóliou, na ktorú bude položená ochranná a drenážna vrstva. "Na ňu bude nanesená rekultivačná vrstva zeminy a následne vysadené trávy a krovitý porast," spresňuje detaily stanovisko ZSNP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:09