StoryEditor

TwoOne nalialo do Košíc 150 miliónov

05.10.2007, 00:00

Na rozdiel od stagnujúceho bratislavského letiska, ktoré ostalo v rukách štátu, sa vlani sprivatizované letisko v Košiciach rozvíja, zahusťuje linky, intenzívnejšie spolupracuje s leteckými spoločnosťami a získava nových pasažierov. Vedenie letiska čaká, že tento rok vybaví okolo 440-tisíc pasažierov, čo bude o pätinu viac ako minulý rok.
Rozšírenie pravidelných letov z Košíc ohlásil dominantný letecký prepravca spoločnosť SkyEurope Airlines. Od konca októbra pridá nové linky do Londýna, Dublinu, Bratislavy aj Prahy a zvýši frekvencie jestvujúcich letov.
Väčšinový vlastník letiska, ktorým je konzorcium TwoOne, združujúce private equity skupinu Penta, Viena International Airport a rakúsku Raiffeisen Zentralbank, investovalo najmä do technickej infraštruktúry tento rok okolo 150 miliónov korún. "Išlo o úpravu terminálov pre Schengen, rozšírenie parkovísk, techniku, ale i o nové odstavné plochy pre lietadlá a rolovaciu dráhu," vypočítava Mária Horváthová, zástupkyňa výkonného riaditeľa spoločnosti Letisko Košice.
Investície sú súčasťou desaťročného záväzku za viac ako deväťsto miliónov korún, ktoré prijalo konzorcium TwoOne pri privatizácii. Naň nadväzuje dlhodobý rozvojový projekt letiska, na ktorom sa okrem investora podieľajú aj Košický samosprávny kraj, mesto a SkyEurope Airlines.
"Projekt bol prelomový moment napojenia Košíc na svet," myslí si Zdenko Trebula, košický župan. Podľa neho je letisko strategické pre celé Slovensko a má potenciál obsluhovať oveľa širšie územie ako dosiaľ, pričom by sa mohlo stať leteckým predmostím ďalej na východ, ako letisko vo Viedni počas obdobia studenej vojny.
Letisko počíta v marketingu aj so severovýchodným Maďarskom, juhom Poľska a západom Ukrajiny. Jeho ročná kapacita je sedemstotisíc pasažierov a dosiahnuť by ju mohlo pri terajšom náraste cestujúcich už o štyri roky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:01