StoryEditor

Blue Bird do Košíc nepríde

12.12.2007, 23:00

Americká spoločnosť Blue Bird nebude v Košiciach vyrábať autobusy. Mesto a firma Tradex International Company, ktorej prezidentom je Američan slovenského pôvodu Lou Babjak, sa nedohodli na založení spoločného podniku, ktorý mal autobusy montovať. Spoluprácu ukončil Babjak, ktorý zastupoval investora.
"Nepresvedčil nás, že to bude pre mesto ekonomicky výhodné. Dôvod ukončenia spolupráce neuviedol," vysvetľuje Jozef Filipko, viceprimátor Košíc. Na poslednom rokovaní však Babjak povedal, že ak sa mesto do konca roka nerozhodne, bude hľadať miesto pre investíciu mimo Slovenska. S rovnakým projektom už neuspel pred troma rokmi v Trenčíne a neskôr vo Zvolene. Podľa neho malo ísť o závod za štvrť miliardy dolárov, ktorý by vytvoril tisíc pracovných miest a produkoval päťsto autobusov ročne. Záujmom investora bolo vytvoriť si výrobnú bázu a vstúpiť do modernizácie hromadnej dopravy v strednej a vo východnej Európe. Babjak tvrdil, že zabezpečí financovanie projektu, postavenie závodu i európsku homologizáciu autobusov, pričom mesto to nebude stáť ani korunu. Košickým poslancom v projekte chýbal podnikateľský plán a preukázanie finančného krytia. Ani jeden z dokumentov zástupca investora nepredložil a rokovania skončil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:07