StoryEditor

"Nenecháme si ničiť mesto"

06.07.2007, 00:00

Vo veľkej zasadačke radnice to vrie a dusno sa dá krájať. Miestnosť bez vetrania zaplnil do posledného miesta dav. Nie všetci sedia, niektorí postávajú, ďalší sa tlačia vo vestibule. Ešte pred vchodom do miestnosti kontroluje mestská polícia tašky. Z obáv pred paradajkovým útokom avizovaným na internete.
Na pódiu sedia protagonisti elektrárenského projektu, proti nim asi tisícka rozhnevaných občanov. Nechcú v meste elektráreň a nechcú počuť žiadne argumenty, prečo by to malo byť ináč. Publikum píska, dupe, búcha po laviciach. Ozývajú sa výkriky: "Nechceme elektráreň, nenecháme si zničiť mesto!", "Chceme tu ostať žiť!", "Mafia!", "Choďte preč!"
Dav reaguje až na upokojujúce slová zástupkyne ministerstva životného prostredia. Potom sa začína vyše štvorhodinová presilovka jednohlasného nie. Pri mikrofónoch sa striedajú desiatky občanov. Protikladné fakty z oboch strán aj laické otázky iskria v názorových rozporoch.
Na námietky či nejasnosti sa snažia reagovať ľudia z pódia. Ich odpovede však nechce takmer nik počuť, a tak vysvetlenia odchádzajú do stratena. Diskutujúci spochybňujú objektívnosť hodnotiacej správy o vplyve elektrárne na životné prostredie. "Som biochemik a o vplyve škodlivín na ľudský organizmus viem viac ako nejaká EIA. Urobím všetko pre to, aby tu táto elektráreň nestála," rozhorčuje sa miestny lekár a za svoj názor žne potlesk.
Ani ostatní neveria, že bude užitočná pre mesto. Nedôverujú predkladateľovi zámeru ani projektantom a inžinierom. Boja sa energetického kolosu. Na stranu jej odporcov sa postavili aj zelení z Greenpeace, niektorí starostovia okolitých obcí a verejne čítanými listami i trebišovskí rodáci. Pridávajú sa aj v sále prítomní poslanci, ktorí sľubujú, že budú o nej hlasovať v súlade s vôľou občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:47