StoryEditor

Pri Coca-Cole bude paroplyn

06.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Pri závode spoločnosti Coca-Cola v Lúke pri Piešťanoch vyrastie nová paroplynová elektráreň. Hovorca spoločnosti Coca-Cola Beverages Slovakia Marian Pavelka potvrdil, že paroplyn pre Coca-Colu postaví spoločnosť ContourGlobal. Elektráreň bude stáť 15 miliónov eur, čo je podľa aktuálneho kurzu viac ako 500 miliónov korún.
Lúka pri Piešťanoch nie je jediným závodom Coca-Coly, pri ktorom vyrastie paroplyn. ContourGlobal postaví v iných jedenástich štátoch ďalších štrnásť elektrární na zemný plyn. Celková investícia by mala predstavovať 225 miliónov eur. "Spoločnosť Coca-Cola Hellenic poskytne pôdu na výstavbu elektrárne pri už existujúcich výrobných závodoch. Zárukou splatenia investovaného kapitálu bude náš dlhodobý záväzok nákupu energie z vybudovaných paroplynových elektrární, ktoré bude prevádzkovať spoločnosť ContourGlobal počas trvania kontraktu," dodal Pavelka.
Paroplynové elektrárne pri závodoch spoločnosti Coca-Cola by mali mať výkon od 0,2 do 3 megawattov. "Elektrárne by mohli byť v prevádzke na konci roku 2009," doplnil Pavelka. Podľa neho výstavbou paroplynových elektrární si chce firma Coca-Cola hlavne pokryť svoju spotrebu a verí, že metóda spaľovania zemného plynu je vzhľadom na nízky obsah oxidu uhličitého v emisiách ekologická. Prebytky výroby plánuje spoločnosť Coca-Cola predávať do rozvodných sietí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:29