StoryEditor

Getrag Ford spustil výrobu

22.11.2007, 23:00

Slovenská pobočka Getrag Ford Transmissions včera naostro spustila výrobné linky v Kechneci pri Košiciach. Strategická investícia tamojšieho priemyselného parku stála takmer desať miliárd korún a vytvorila 450 pracovných miest. Štát na ňu prispel sumou vyše 180 miliónov korún. Výstavba závodu sa začala v polovici roku 2005, skúšobná výroba sa rozbehla pred mesiacom.
Spoločný podnik nemeckej firmy Getrag a automobilky Ford Motor Company bude zatiaľ ako jediný vyrábať na východnom Slovensku najnovší technologický výstrelok koncernu, prevodovky PowerShift. Do vozidiel značiek Ford, Volvo a Mitsubishi sa začnú montovať začiatkom budúceho roka. Neskôr ich výrobu posilnia závody v USA a Ázii.
"Ide o technológiu dvojspojkových prevodoviek, fungujúcich bez prerušenia trakcie, ktorá môže ušetriť desatinu paliva oproti najmodernejším automatickým prevodovkám," vysvetľuje Mihir Kotecha, výkonný riaditeľ Getrag Ford Transmissions. Do troch rokov plánuje produkovať ročne 220-tisíc takýchto prevodoviek a zamestnať ďalších tristo ľudí.
Firma okrem prevodoviek do osobných áut bude vyrábať v Kechneci aj okolo stotisíc prevodoviek do motoriek Harley Davidson a BMW. Pre svojich dodávateľov pripravuje v Kechneci logistický park. "Malo by ísť o tri až štyri firmy, ktorých príchod je na spadnutie," dodal Kotecha. Koncern má podľa neho záujem ostať na Slovensku, ktoré uprednostnil pred siedmimi inými lokalitami kvôli vzdelaným ľuďom, pripravenej infraštruktúre a dopravnej dostupnosti, minimálne desať a viac rokov.
Getrag Corporate Group so sídlom v Nemecku je produkciou troch miliónov prevodoviek ročne ich najväčším nezávislým výrobcom na svete. V 23 závodoch zamestnáva vyše 12-tisíc osôb. Tento rok by mal dosiahnuť obrat celej skupiny 2,6 miliardy eur. Strategickým zámerom je do piatich rokov ho zdvojnásobiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:04