StoryEditor

Hypotekárnu krízu pociťujú aj nezadlžení

16.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dôsledky hypotekárnej krízy už plnou silou zasiahli nielen dlžníkov, ale aj množstvo ľudí, ktorí sú na prvý pohľad na míle vzdialení od súčasných turbulencií na finančnom trhu. Asi najmarkantnejším znakom dosahu úverovej krízy je rozhodnutie predstaviteľov okresu Jefferson na Floride neplatiť za elektrinu, potraviny a plyn. Rozhodli tak preto, aby mali peniaze na platy pre učiteľov. Úrady potrebovali takto získať 500-tisíc dolárov, pretože konzervatívny, štátom vedený investičný fond, ktorý spravoval peniaze aj pre okres, na určitý čas zamedzil prístup k peňažným zdrojom. Stalo sa tak po tom, ako fond realizoval niekoľko veľmi zlých investičných rozhodnutí práve v sektore hypoték.
Chaos na Floride môže byť len povestnou špičkou ľadovca. "Epidémia dolieha na nevinných," poznamenal šéf a investičný riaditeľ spoločnosti pre správu aktív Cumberland Advisors David Kotok a dodal, že "to, čo sa tu deje, je výsledkom nefunkčných úverových trhov".
Florida nie je jediným spolkovým štátom americkej únie, ktorý zápasí s problémom tohto druhu. Rovnakému riziku čelia aj Montana, Connecticut a Maine. Výpočet neúspešných investorov pokračuje aj za hranice. Štyri nórske mestá, ktoré kúpili balíky akcií od amerických bánk, prišli v dôsledku úverovej krízy o milióny dolárov a teraz rozmýšľajú, ako vyplatia pred Vianocami peniaze miestnym úradníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:49