StoryEditor

Poprad má novú železničnú stanicu

28.09.2007, 00:00
Autor:
abab

Po osemnástich mesiacoch sa skončila prvá etapa rozsiahlej rekonštrukcie železničnej stanice Poprad-Tatry. Vedenie Železníc SR ju odovzdalo do užívania tento týždeň.
Investícia za viac ako 850 miliónov korún priniesla nielen nové priestory pre pasažierov, vrátane bezbariérových, ale aj moderné technické riešenia jej prevádzky. Rekonštrukciu hradila z troch štvrtín Európska únia, zvyšok štátny rozpočet.
"Znamená to vyššiu bezpečnosť, efektívnejšie i ekonomickejšie riadenie dopravy. Stanica patrí medzi najmodernejšie v Európe," tvrdí Dalibor Zelený, generálny riaditeľ ŽSR. Prestavba zvýšila hodinovú odbavovaciu kapacitu na dvetisíc pasažierov a komfort pre cestujúcich.
Technické vybavenie stanice doplnil nový rádiový a kamerový systém aj integrované telekomunikačné a elektronické zabezpečovacie zariadenie. Pre pasažierov pribudol takmer päťdesiatmetrový podchod a tri presklené schodištia s mimoúrovňovým prístupom na nástupištia.
V nasledujúcich dvoch rokoch chcú železnice v rekonštrukcii pokračovať. Budovu stanice čaká zateplenie, výmena okien a ďalšie stavebné práce. Ich cena by nemala presiahnuť 200 miliónov korún, ktoré si železnice zabezpečia z vlastných zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:01