StoryEditor

Kleinfeld prechádza do Alcoy

17.08.2007, 00:00

Bývalý šéf nemeckého koncernu Siemens Klaus Kleinfeld bol zvolený za šéfa medzinárodného hlinikárskeho podniku Alcoa. Kleinfeld opustil predchádzajúcu pozíciu po veľkom konflikte s dozornou radou a z koncernu odišiel koncom júna.
Šéfom firmy Alcoa sa stane Kleinfeld od 1. októbra tohto roka. Bude nielen jej prezidentom, ale aj výkonným šéfom. Členom správnej rady spoločnosti je od roku 2003.
Alcoa sa do väčšej pozornosti dostala v máji tohto roka, keď predložila nepriateľskú ponuku na kanadský Alcan. Ak by takáto ponuka (keď firma obíde vedenie a ponuku predloží priamo akcionárom) prešla, vznikla by podľa Reuters bezkonkurenčne svetová jednotka v produkcii hliníka. Tá by potom neumožnila ruskej firme RUSAL stať sa najväčším producentom tohto kovu na svete. RUSAL o zmene na trhu s hliníkom rozhodol koncom marca, keď dokončil fúziu s konkurenčným SUAL-om a so švajčiarskou Glencore.
Situácia sa však zmenila, keď britsko-austrálsky ťažobný gigant Rio Tinto ponúkol za Alcan vyše 38 miliárd dolárov. Táto ponuka bola o takmer o 39 percent lepšia než od Alcoy a Alcan ju považoval za výhodnú. Podľa informácií AFP ju aj vedenie kanadskej firmy odporučilo akcionárom schváliť. Alcan pôsobí v 60 štátoch sveta a v polovici mája vstúpil aj na Slovensko, keď otvoril závod v Leviciach na výrobu hliníkových odliatkov za 35 miliónov dolárov. Konkurenčná Alcoa podniká v 44 krajinách, v ktorých má 350 závodov a prevádzok. Vlani dosiahla tržby vyše 30 miliárd dolárov a čistý zisk 2,57 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:38