StoryEditor

Rekordné ceny áut v Nemecku

09.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nové autá sú v Nemecku najdrahšie v doterajšej histórii. Priemerná cena nového auta sa podľa prepočtov prognostického inštitútu B&D Forecast vyšplhala na rekordných 24 953 eur, v prepočte 832 931 korún. Kupujúci tak musia za svojho tátoša zaplatiť o 6,5 percenta, resp. o 1 526 eur, viac ako pred rokom.
Dôvodom je zvýšenie dane z pridanej hodnoty od začiatku tohto roka, v dôsledku čoho nové autá zdraželi v priemere o sedemsto eur. Podľa názoru expertov k rastu cien prispelo aj to, že vozidlá sú čoraz väčšie a predávajú sa s drahším vybavením.
Priemerná cena sa podľa štúdie zvýšila napriek pretrvávajúcej stagnácii na nemeckom automobilovom trhu, pretože sa zvýšil podiel firemných áut. Spoločnosti kupujú skôr väčšie modely než jednotlivci. Podiel firemných áut na registráciách vozidiel sa medziročne zvýšil z 52,5 na 62,4 percenta.
Podľa šéfa inštitútu Ferdinanda Dudenhöffera treba aj v najbližších rokoch počítať naďalej s vysokými mierami rastu cien nových áut. "Najbližší cenový skok vyvolá tendencia znižovať emisie oxidu uhličitého," vysvetlil expert. Dudenhöffer do roku 2012, keď má začať platiť príslušná smernica Európskej komisie, očakáva nárast cien a nákladov v priemere o dvetisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:08