StoryEditor

Úprava pokladnice vyjde na tri tisícky

29.11.2007, 23:00

Maloobchod a služby používajú desaťtisíce registračných pokladníc a do siedmich mesiacov budú musieť zvládnuť prechod na euro. Výrobcovia pokladníc a príslušenstva varujú, aby si to nenechávali na poslednú chvíľu, lebo by to nemuseli zvládnuť.
Registračné pokladnice pri prechode na euro budú potrebovať podstatné úpravy. Najmä nový certifikovaný softvér, ale aj hardvérové súčasti. Staršie pokladnice, ktoré nebude možné upraviť, nahradia nové. Obchodníci sa musia tiež pripraviť, že vzrastie počet používaných mincí.
"Prechod jednej pokladnice na euro by nemal stáť viac ako tritisíc korún," myslí si Marián Beca, finančný riaditeľ spoločnosti Elcom, ktorá je ich najväčším domácim producentom. Zaobstaranie novej však môže vyjsť aj päťnásobne drahšie. Výrobcovia očakávajú, že v nasledujúcich mesiacoch enormne vzrastie dopyt po pokladniach a ich úprave.
"Presné číslo, koľko sa ich využíva, nikto nevie, lebo štatistiky neexistujú. Ale stotisíc kusov nedodá na trh za tri -- štyri mesiace žiadny producent," tvrdí Beca. Skutočná potreba však môže byť dokonca ešte vyššia. Na trhu sú už teraz desiatky typov pokladníc podporujúcich euro, chýba im však softvérové vybavenie, ktorého podoba bude závisieť od generálneho zákona o eure. "Máme ho pripravené. Čakali sme len na schválenie zákona, podľa ktorého softvér doladíme a dáme certifikovať," vysvetľuje Miroslav Petruš, softvérový expert firmy Elcom. Prvé takto vybavené pokladnice by sa mohli objaviť na trhu v prvom štvrťroku.
"Tento sektor je špecifický a eurokonverzia naň kladie veľké nároky. Rok a pol bude narábať s dvojakými cenami, dvojakými výpismi z registračných pokladníc. Dva týždne na začiatku roku 2009, počas obehu oboch mien, sa obchody premenia na zmenárne. Ľudia budú platiť korunami, výdavky dostanú už v eurách. Obchodníci sa budú musieť predzásobiť novou menou," vysvetľuje Igor Baráth, splnomocnenec vlády pre zavedenie eura.
Odborníci upozorňujú, že okrem prechodu na euro prinesie zvýšené výdavky maloobchodu i tzv. fiškálny zákon, ktorého základná verzia z dielne ministerstva financií je v medzirezortnom pripomienkovaní. Vyžiada si totiž ďalšie úpravy pokladníc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:41