StoryEditor

Tanker zasiahol ekonomiku Galície

20.11.2002, 23:00

Obyvatelia Galície na severozápade Španielska, ktoré ohrozuje ropná škvrna z potopeného tankera Prestige, sa neobávajú len hroziacej ekologickej katastrofy, ale aj z nej plynúcej ekonomickej katastrofy pre tento región.
Hoci Galícia nepatrí medzi najvyhľadávanejšie turistické oblasti Európy, turisti, ktorí tento región navštevujú, výrazne podporujú ekonomiku oblasti a akýkoľvek minimálny pokles ich počtu miestne obyvateľstvo tvrdo pocíti. Jediným "šťastím" pre cestovný ruch je, že k nešťastiu došlo na konci sezóny. Ak by sa tanker potopil začiatkom leta, dosah na ekonomiku by bol zdrvujúci.
Tento fakt však nič nerieši pre miestnych rybárov a rybolovný priemysel. Problémom totiž nebude iba ropa, ktorá sa nachádza na hladine, ale aj tá, ktorá klesne na dno mora a ohrozí morský život. Približne 17 km dlhá ropná škvrna sa totiž nachádza v tesnom susedstve populárnej rybárskej oblasti, ktorá leží asi 140 km od severozápadného pobrežia Španielska. Už teraz nesmie vyjsť na more približne 1000 rybárov a dokiaľ sa ropná škvrna nezlikviduje, budú bez príjmov.
Galícijský prístav Vigo je najväčším rybárskym prístavom v Európe. Tvorí približne 50 % španielskej rybárskej flotily a zamestnáva okolo 25 tis. rybárov. Región je zároveň najväčším, čo sa týka produkcie mušlí a tento priemysel zamestnáva okolo 13 tis. ľudí. Ďalšie tisíce pracovných miest sú nadviazané na rybolov, je to spracovateľský priemysel, ako aj distribúcia rýb a výrobkov z nich. Hoci nezamestnanosť je tu momentálne nízka, po katastrofe ropného tankera bude pre miestnych ľudí prakticky nemožné nájsť si inú prácu než okolo výlovu a spracovania rýb, prípadne mušlí. Okrem toho sa potopenie tankera dotkne aj lodiarskych firiem a výrobcov lodí, ktorí v Galícii závisia od možností rybárov. Oblasť je už niekoľko rokov závislá od dotácií Bruselu, v poslednom období však volá po financiách na zmenu infraštruktúry. No Brusel ťažko mení svoje zvyky a všetky dotácie zatiaľ smerovali len do podpory skoršieho odchodu starších rybárov do dôchodku a zaškoľovania mladších ľudí v tomto priemysle.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:02