StoryEditor

Rusko otvára svoj poisťovací trh

25.08.2003, 00:00

Rusko zmierňuje prekážky vstupu zahraničných poisťovní na svoj domáci trh, takže zahraničné subjekty budú môcť v budúcnosti namiesto súčasných 15 % vlastniť 50 % kapitálu všetkých ruských poisťovní. Okrem toho sa má zrušiť zákaz predaja životného a povinne zmluvného poistenia pre zahraničné spoločnosti, ktoré pracujú na ruskom trhu viac než osem rokov.
Plány sú súčasťou rokovaní o vstupe do Svetovej obchodnej organizácie, ktorá opakovane požadovala otvorenie ruských finančných trhov. S postupným otváraním trhu súhlasí aj Národné združenie poisťovní.
Zahraničné poisťovne do dnešného dňa vlastnia celkovo štyri percentá kapitálu všetkých ruských poisťovní. Nemecko na tomto trhu zastupuje Allianz a skupina Ergo, nedávno prevzala činnosť poisťovne Alte Leipziger po jej odchode z Ruska. S touto krajinou sa rozlúčila aj francúzska Axa.
Ruský poisťovací trh má enormný potenciál. Odborníci odhadujú, že na jedného obyvateľa pripadá poistné vo výške 60 až 70 USD. O pozitívnom vývoji z hľadiska zahraničných inštitúcií svedčí aj zavedenie povinne zmluvného poistenia automobilov od 1. júla tohto roka. Okrem toho onedlho má v rámci dôchodkových reforiem vzniknúť súkromná dôchodková poisťovňa a parlament v súčasnosti prerokúva povinné poistenie budov. Už len samotné povinne zmluvné poistenie, ktorého výšku zatiaľ určuje štát, prinesie poisťovniam v tomto roku v prepočte minimálne 600 mil. USD, čo zodpovedá približne 5 % celkového objemu trhu. Prakticky žiadny Rus totiž doteraz nemal poistenie, keďže za éry Sovietskeho zväzu všetko riadil štát.
Allianz v roku 2001 kúpila 45,3 % v Rosne, poisťovni veľkého priemyselného konglomerátu AFK-Sistema. Rosno v prvom 1. polroku 2003 dokázalo zvýšiť príjmy z poistného takmer o 50 % v prepočte na 194 mil. USD. Stal sa tak treťou najväčšou ruskou poisťovňou. V strednodobom horizonte plánuje vstup na burzu, aby mohol financovať expanziu na prudko sa rozvíjajúcom trhu. Rosno má pritom ako jediná veľká ruská poisťovňa západného strategického investora.
Ergo vlastní podiel v neživotnej poisťovni Russ-Versicherungs AG so sídlom v Petrohrade. Veľký záujem o Rusko má aj najväčšia svetová poisťovňa American International Group (AIG) a v súčasnosti údajne rokuje o podiele vo vojenskej poisťovni Reso-Garantija a v spoločnostiach Ingostrach a Soglasije, ktoré sú súčasťou impéria oligarcha Olega Deripasku. (hn/sz)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:50