StoryEditor

Schôdza veriteľov Vyhysu bude 15. júna

03.05.2004, 00:00
Autor:
SITASITA
Schôdza konkurzných veriteľov strojárskej spoločnosti Vyhys zo Slovenskej Ľupče by sa mala konať 15. júna. Vyplýva to z uznesenia Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý tak urobil na základe návrhu veriteľa -- Istrobanky.

Schôdza konkurzných veriteľov strojárskej spoločnosti Vyhys zo Slovenskej Ľupče by sa mala konať 15. júna. Vyplýva to z uznesenia Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý tak urobil na základe návrhu veriteľa -- Istrobanky. Na programe schôdze je podrobná správa správcu konkurznej podstaty o výsledkoch hospodárenia úpadcu za minulý rok a informácia o činnosti veriteľského výboru. Na schôdzi by sa mal riešiť aj návrh na ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty.
Odborári pred časom podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu poškodenia veriteľov, ktoré podľa nich mohlo nastať presunmi majetkov podniku na iné spoločnosti. Zámerom odborárov je predaj podniku ako celku a zachovanie zamestnanosti.
Firma Vyhys vznikla pred dvoma rokmi zo spoločnosti Essel, bývalých Strojární štátnych lesov. Konkurz na ňu bol vyhlásený v júli 2002. Ešte v roku 1999 však vznikla aj spoločnosť Essel Nova, na ktorú sa neskôr previedla väčšina majetku Vyhysu. Základné imanie spoločnosti Essel Nova sa v priebehu 14. apríla až 14. mája 1999 zvýšilo z 1 milióna na 97,087 milióna korún. Následne sa vlastníctvo strojov previedlo na spoločnosť Hydronika. Štruktúra akcionárov týchto firiem je veľmi podobná, figurujú v nej akciové spoločnosti Seafli Estate a Seafli. Odborári preto majú podozrenie z tunelovania podniku. Podozrenie z poškodzovania veriteľa podľa nich vyslovila aj správkyňa konkurznej podstaty. Navyše majetkom Esselu Nova majitelia ručia Istrobanke za úver pre Vyhys, ktorý si banka vymáha v exekúcii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:02