StoryEditor

Baníci sa pripravujú na Európu

23.01.2003, 23:00

Vyťažením 2,786 mil. ton uhlia splnili Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), a. s., svoj hlavný podnikateľský zámer na rok 2002. Darilo sa hlavne baníkom z Bane Handlová a Bane Nováky, kvôli nepriaznivým bansko-technickým podmienkam a nedostatočnej pripravenosti zásob na rúbanie za pôvodným plánom mierne zaostali v Bani Cigeľ. Pre najväčšieho odberateľa -- Elektrárne Nováky (ENO), odštepný závod Slovenských elektrární, a. s., Bratislava -- HBP, dodali vyše 2 mil. ton energetického uhlia.
Ako uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ baní Peter Čičmanec, spolupráca s energetikmi sa zlepšila hlavne pokiaľ ide o plnenie harmonogramov odberu, operatívneho prístupu k riešeniu problémov, ale aj v platobnej disciplíne. V rámci diverzifikácie odbytu baníci umiestnili mimo ENO viac ako 344 tis. ton energetického uhlia. HBP sú ôsmym najväčším zamestnávateľom v SR. V súčasnosti poskytujú prácu pre 5 890 ľudí. V medziročnom porovnaní je to však o 7 % menej, čo je výsledkom rozsiahlej reštrukturalizácie podniku. Najviac pracovníkov odišlo z Bane Cigeľ, kde sa postupne odrúbavajú zásoby, pričom cigeľská prevádzka sa organizačne začlenila do Bane Nováky.
Na tento rok ukladá podnikateľský plán vyťažiť 2,635 mil. ton uhlia. Vzhľadom na zložitejšie podmienky v podzemí je podľa generálneho riaditeľa dôležité pokračovať v stabilizácii banských diel a modernizovaní technológií. "Vzhľadom na vstup Slovenska do EÚ sa musíme dobre pripraviť na podnikanie v energetike v podmienkach liberalizovaného trhu," zdôraznil P. Čičmanec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 13:57