StoryEditor

EÚ tlačí na Rusko kvôli plynu

03.04.2003, 00:00

Gazprom, najväčší producent plynu na svete, by sa mohol stať veľkým víťazom súčasných ruských snáh o vstup do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). S členstvom Ruska hodlá totiž Európska únia (EÚ) súhlasiť len za podmienky, že Rusi zvýšia ceny tejto suroviny minimálne dvojnásobne. To by zisky uvedenej spoločnosti zvýšilo o sedem miliárd dolárov. Moskovská vláda podobné drastické zvýšenie cien odmieta z obáv pred rozpútaním inflácie a zo strachu z nesúhlasu veľkoodberateľov i malospotrebiteľov. EÚ požaduje, aby Rusko ceny vlastného plynu zvýšilo aspoň na úroveň nákladov a aby prístup k sieti plynovodov, ktorú spravuje práve Gazprom, mali aj konkurenční dodávatelia tejto suroviny, uviedol to veľvyslanec EÚ v Moskve Richard Wright na konferencii organizovanej Ruským podnikateľským a priemyselným zväzom a Európskym obchodným klubom.
Ruský vyjednávač s WTO Maxim Medveďkov požiadavku EÚ odmieta, pretože táto otázka nebola doteraz predmetom vstupných rozhovorov so žiadnou inou krajinou. Ani spomínaný podnikateľský a priemyselný zväz prijatie Ruska do WTO za takýchto podmienok neodobril. Domáce hospodárske kruhy sa obávajú, že zvýšenie cien plynu by znamenalo stratu konkurenčnej výhody. Avšak štúdia istej americkej konzultačnej firmy, ktorú dostal i ruský minister energetiky Igor Jusufov, ukázala, že zvýšenie ceny až na 50 dolárov za 1 000 kubických metrov vraj predstavuje inflačné riziko a malo by údajne pozitívne následky pre hospodárstvo štátu. Zavedenie regulačných ventilov a ďalších meracích prístrojov by podľa tohto materiálu prinieslo až 30-percentné zníženie spotreby plynu u obyvateľstva. Energetický sektor by ušetril 15 miliárd kubických metrov plynu, ktorý by bolo možné exportovať. Tvárou v tvár predpokladanému efektu úspory by sa ceny celkove zvýšili vraj len o 1,75 %. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:44