StoryEditor

USA sa uchýlili k vydieraniu Ruska

06.03.2003, 23:00
Vyjadrujúc čoraz väčšiu podráždenosť nad nesúhlasom Ruska s americkými vojnovými plánmi v Iraku sa USA v stredu uchýlili k jednoznačnému ekonomickému vydieraniu a varovali, že Moskva riskuje ohrozenie svojho vstupu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ak bude v Bezpečnostnej rade OSN vetovať novú americkú rezolúciu.

Navyše, podľa Američanov Rusko riskuje aj pokračovanie amerických obmedzení voči ruským tovarom smerujúcich do USA ešte z obdobia ZSSR na základe tzv. Jacksonovho-Vanikovho zákona, ako aj zablokovanie svojich obchodných aktivít v Iraku po prípadnom páde Saddáma Husajna, uviedol ruský denník The Moscow Times.
Ako povedal jeden z amerických diplomatov, ktorý si neželal byť menovaný, "Washington, podobne ako Moskva, nechce, aby sa vzťahy medzi Ruskom a USA stali rukojemníkom kvôli Iraku, ale mohlo by to v najbližšom období ovplyvniť rozhodnutia USA v súvislosti so vstupom Ruska do WTO a možnosťou zrušenia Jacksonovho-Vanikovho zákona".
Stredajšie varovné vyhlásenia odrážajú znechutenie Washingtonu nad posilňujúcou sa spoluprácou Francúzska, Nemecka a Ruska, na ktorú poukázal v ostatných dňoch hlavne ruský minister zahraničných vecí Igor Ivanov. Pred schôdzkou s francúzskym a nemeckým partnerom sa I. Ivanov stretol v Londýne s britským premiérom Tonym Blairom a ministrom obrany Jackom Strawom, pri odchode však dal najavo, že Rusko sa nebude obávať použiť veto v Bezpečnostnej rade OSN.
Varovanie z úst amerického diplomata je považované za jednoznačný nátlak na Rusko, aby vystúpilo z tejto "aliancie", ktorá by mohla ohroziť prechod novej rezolúcie otvárajúcej možnosti útoku. Aj priamo v USA počas minulotýždňovej návštevy šéfa Putinovej administratívy Alexandra Vološina sa Američania snažili poukázať na ekonomické dosahy prípadného veta Ruska. Analytici považujú Vološinovu cestu za úsilie uzatvoriť konkrétne ekonomické dohody v prípade ruskej podpory útoku alebo aspoň nepoužitia práva veta v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko má v Iraku uzatvorené lukratívne ropné kontrakty a USA varujú, že ak ich Moskva nepodporí, o tieto kontrakty po páde Husajnovho režimu príde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 05:38