StoryEditor

Siderit prejavil záujem o kúpu Želby

Výbor veriteľov akciovej spoločnosti Želba Spišská Nová Ves v konkurze súhlasil s ponukou Sideritu z Nižnej Slanej, že ju odkúpi v rámci tretieho kola predaja. "Záujemca je pripravený zachovať zamestnanosť a neprepustiť nikoho zo súčasných 836 pracovníkov podniku. Ak predaj Želby odsúhlasí ešte tento týždeň Krajský súd v Košiciach a ak kupujúci doplatí kúpnu cenu, vedeli by sme najneskôr do konca mája pripraviť kúpno-predajné zmluvy, čím by sa zachovali všetky pracovnoprávne vzťahy," informovala správkyňa konkurznej podstaty Zuzana Kollárová.
CENA NEROZHODUJE
Cenu, za ktorú chce Siderit kúpiť podnik, ani ďalšie podmienky ponuky správkyňa bližšie nešpecifikovala. "Cena nie je jediným meradlom, preto ju nezverejňujem. Podstatnejším kritériom bola ponuka na kúpu podniku ako celku, ako aj to, že sa zachová výrobný proces a zamestnanosť," dodala Z. Kollárová.
Pokiaľ by totiž o kúpu nikto neprejavil záujem, hrozilo, že o prácu príde aj 635 zamestnancov Sideritu, ktorým začala plynúť výpovedná lehota 1. apríla. Aké má závod ďalšie zámery so Želbou, s ťažbou železnej rudy a výrobou vysokopecných peliet, nie je zatiaľ známe. Siderit síce hospodáril v posledných mesiacoch s vyrovnanou bilanciou, ale pri starých cenách zemného plynu. Nové ceny, ktoré požaduje Slovenský plynárenský priemysel, zvyšujú náklady závodu o 54 mil. Sk ročne. Preto bude pre jeho ďalšiu existenciu kľúčovou otázkou, ako sa vyrovná s touto skutočnosťou.
Vzhľadom na náročnosť ťažby, vysoké dobývacie náklady a energetickú náročnosť výroby, nemá podľa mienky niektorých banských odborníkov šancu na prežitie bez nejakej formy štátnej pomoci. Navyše Siderit je závislý od dominantného odberateľa vysokopecných peliet, ktorým je spoločnosť U.S. Steel Košice. Baníci majú so železiarňami uzavretý kontrakt do decembra 2003. Tento rok plánujú vyťažiť 720 tis. ton rudy a vyrobiť 330 tis. ton peliet.
MAJETKOVÉ VZŤAHY
Spoločnosť Siderit, ktorá je jediným záujemcom o Želbu, bola založená manažmentom v júni 1999. Do začiatku apríla tohto roku sa všetci manažéri Želby a Sideritu vzdali svojich podielov a funkcií vo firme. V súčasnosti je podľa obchodného registra jej majoritným vlastníkom firma Wabech Consulting z Košíc. Menšinovým podielnikom je Ján Závada, ktorý je zároveň i jedným z troch konateľov firmy. Základný vklad oboch podielnikov je 330 tis. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 22:57