StoryEditor

Strach Mexika z poľnohospodárstva USA

02.01.2003, 23:00

Pre mnohých mexických roľníkov sa od nového roka situácia stáva dramatickou. Deväť rokov po tom, čo dohoda o severoamerickej zóne voľného obchodu NAFTA (USA, Kanada a Mexiko) vstúpila do platnosti, sa totiž odbúravajú dovozné clá približne na 30 poľnohospodárskych produktov, okrem iného na pšenicu, ryžu, hydinu či bravčové mäso. Clá ešte v nasledujúcich piatich rokoch zostanú pri dovoze kukurice, fazule, mlieka v prášku a cukru.
Mexickí poľnohospodári sa obávajú, že rozsiahla liberalizácia severoamerického potravinárskeho trhu bude mať za následok stratu desiatok tisícov pracovných miest. Pritom v tejto krajine je v poľnohospodárstve zamestnaných asi 25 miliónov ľudí, čiže 25 % pracujúceho obyvateľstva -- v Kanade a USA asi 2 %. Už teraz sa Mexičania musia vyrovnávať so stále rastúcim dovozom amerických produktov, ktorý sa zvýšil z 5,17 mld. USD (1997) na 7,49 mld. USD v roku 2001.
Tisícky roľníkov sa v minulých dňoch vybrali do hlavného mesta krajiny, aby v sprievode svojich kráv a svíň protestom pred parlamentom dodali väčšiu váhu. Niektorí z nich dokonca prišli na koňoch i na samotné rokovanie. K protestom roľníkov sa pripojili aj agrárne zväzy a viacerí poslanci. Spoločne vzniesli požiadavku na ochranu domácich výrobcov pred dovozom z USA a Kanady a žiadajú obmedzenie platnosti príslušnej klauzuly, prípadne, aby sa o nej začalo opätovne rokovať. Prezident Vicente Fox však zostáva neoblomný: "Všetky sektory sa musia prispôsobiť novým podmienkam hospodárskej súťaže." Je však pripravený zvýšiť tohtoročnú štátnu podporu roľníkom na 10 mld. USD a garantovať výhodnejšie úvery.
Experti mu dávajú za pravdu. Bolo by totiž ťažké vyňať z dohody len niektoré oblasti. Okrem toho Mexiko podľa nich z tohto integračného zoskupenia profituje viac než jeho partneri, ako to dokladajú i niektoré čísla -- prebytok obchodnej bilancie Mexika s USA v minulom roku dosiahol 27 mld. USD. Mexiko v roku 1994 vyviezlo do USA tovar v hodnote 52 mld. USD, v roku 2000 táto hodnota vzrástla na 136 mld. USD. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:43