StoryEditor

Nemecká daňová reforma vyvoláva nové spory

17.12.2003, 23:00
Medzi nemeckou opozíciou a koalíciou vypukol v utorok v noci nový spor kvôli daňovej reforme. Príčinou bola výpočtová chyba ministerstva financií, ktorému "ušlo" 1,3 miliardy eur.

Medzi nemeckou opozíciou a koalíciou vypukol v utorok v noci nový spor pre daňovú reformu. Príčinou bola výpočtová chyba ministerstva financií, ktorému "ušlo" 1,3 miliardy eur. Daňová reforma tak namiesto 7,8 miliardy eur bude stáť 9,1 miliardy eur, čo znamená vyššiu zadlženosť celej krajiny. Úver štátnej pokladnice sa zvýši o 600 mil. eur, spolkových krajín o 500 mil. eur a obcí o 100 mil. eur. Prostredníctvom nových dlhov tak nebude financovaných 25 % daňovej reformy, ako to požaduje opozícia, ale 30 %.
Táto chyba takmer znamenala koniec celého balíka reforiem daňového systému a trhu práce. Opozícia požadovala, aby "zabudnuté" náklady niesol štát, s čím nesúhlasila vláda. Koalícia argumentovala tým, že zníženie vstupnej sadzby na 16 % a najvyššej na 45 % bolo politické rozhodnutie. Opozícia, hoci so škrípaním zubov, napokon tento argument prijala a pripustila, že po oznámení kompromisnej dohody nemôžu opäť zvýšiť daňové zaťaženie obyvateľov. Navyše výraznejšie zníženie daní zväčšuje manévrovací priestor domácností a firiem, čo podporí spotrebiteľské výdavky aj podnikové investície.
Počas utorkových rokovaní sa objavili ďalšie znepokojujúce fakty. Na nátlak opozície síce vláda znížila plánované zadlženie štátu o 2,5 až 3 mld. eur, o to vyšší však bude v nasledujúcich rokoch deficit rozpočtu. Príčinou sú príliš nízke škrty v paušálnych zľavách pre ľudí dochádzajúcich do zamestnania a v štátnom príspevku na podporu bývania. Podľa odhadov odborníkov budú v rozpočte v roku 2005 chýbať približne 2 mld. eur. Z hľadiska obcí však reformné zákony prinesú odľahčenie, keďže na budúci rok budú mať k dispozícii o 5 mld. eur viac.
Nižšie dane pracujúci nepocítia v plnom rozsahu kvôli súbežnému kráteniu nezdaniteľnej položky. Tá sa má v rámci odbúravania dotácií znížiť zo súčasných 1 044 eur o 12 %, čiže zhruba o 120 eur, na 924 eur ročne. To znamená, že daňový základ pre fyzickú osobu, ktorá nevykazuje žiadne náklady na reklamu, aj bez zvýšenia mzdy stúpne na budúci rok o 120 eur.
Ministerstvo financií predpokladá, že väčšina zamestnancov nižšie dane pocíti už v januárovej mzde, hoci niektorí budú musieť počkať až do apríla. Ak totiž zamestnávateľ nebude schopný použiť nové sadzobníky už v januári, musí preplatok na daniach vrátiť v marcovej mzde.
Osud kompromisu je však stále neistý. Zajtra ju totiž bude schvaľovať parlament a niektorí koaliční poslanci oznámili, že budú hlasovať proti a mnohí sa ešte nerozhodli. Koalícia má v parlamente 306 poslancov a absolútna väčšina z celkového počtu je 302. Keďže vlastná väčšina je v Nemecku posvätná, opozícia zavetrila šancu: "Kancelár, ktorý v ťažkých otázkach nie je schopný zabezpečiť vlastnú väčšinu, musí sa sám seba opýtať, či má ešte zostať vo funkcii," povedal hessenský premiér Roland Koch. Ak Gerhard Schröder dokáže zachrániť svoje reformy iba s pomocou hlasov opozície, môže to znamenať politicky nepríjemnú situáciu. (hn/sz)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:49