StoryEditor

Kreditné karty sú v Južnej Kórei obľúbené

06.02.2003, 23:00

Spotrebiteľské výdavky obyvateľov Južnej Kórey sa v minulom roku vďaka nákupom na kreditné karty prudko zvýšili a výrazne tak podporili rast domáceho hospodárstva. Posledné odhady analytikov ukázali, že každý Juhokórejčan zo strednej vrstvy dnes disponuje minimálne štyrmi kreditnými kartami. Zároveň však upozorňujú, že práve kreditné karty sú príčinou prudkého nárastu dlhov domácností, ktoré sa za posledných päť rokov viac než zdvojnásobili. Rekordný počet Juhokórejčanov navyše nedokáže poplatky splácať na čas a mnohí z nich tak potom kvôli oneskoreným platbám musia čeliť vysokým úrokom, ktoré sa pohybujú okolo 20 percent. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Mnohí sa dnes ocitli v podobnej situácii ako Jung Jong Man, ktorý, hoci vlastní 7 kreditných kariet, si už nemôže dovoliť vstúpiť do obchodu a nakupovať. Počas posledných niekoľko rokov sa totiž jeho dlh vyšplhal na rekordných 40-tisíc dolárov. Na začiatku, keď vlastnil len jednu kartu, bol jeho život bez problémov. Kartu využíval len na nákup nevyhnutných vecí ako je oblečenie a obuv. "Som len človek, ktorý robí chyby ako každý druhý," smutne skonštatoval Jung Jong Man. Žiť s kreditnou kartou je síce pohodlné, avšak ľahko sa môžeme dostať do finančných problémov, upozorňujú odborníci.
Juhokórejská vláda, ktorá sama dodávala ľuďom odvahu, aby vo väčšej miere využívali kreditné karty, musela pred niekoľkými mesiacmi pristúpiť k ochranným opatreniam, ktoré by mali domácemu obyvateľstvu pomôcť pri splácaní vysokých úverov. Mnohí sú už totiž takí zúfalí, že svoje finančné problémy riešia samovraždou.
V súčasnosti v priemere každý desiaty obyvateľ Južnej Kórey nie je schopný splácať dlh, pričom odborníci sa obávajú, že situácia bude v budúcnosti ešte horšia.
Používanie kreditných kariet v Južnej Kórei sa vo veľkom rozšírilo len nedávno, avšak už teraz sa vynárajú vážne obavy, že silná závislosť od plastikových kariet môže krajine spôsobiť v budúcnosti neočakávané ekonomické problémy. Už dnes musia odborníci denne vyriešiť okolo 600 prípadov platobnej neschopnosti spotrebiteľov. Profesor ekonómie z Kórejskej univerzity Park Yung Chul upozorňuje, že dlh vytvárajúci sa nákupom na kreditné karty môže v budúcnosti negatívne ovplyvniť aj operácie ostatných finančných inštitúcií. "Ak kreditné spoločnosti nebudú zarábať a budú insolventné, mnohé finančné inštitúcie, ktoré požičiavali peniaze, sa môžu dostať do krízovej situácie. Mnohé z kreditných spoločností vlastnia banky a iné finančné inštitúcie. Vzhľadom na vzniknutú situáciu vláda požiadala banky a kreditné spoločnosti, aby sprísnili pravidlá poskytovania kariet a zredukovali výšku pôžičiek.
Využívanie kreditných kariet Visa a Mastercard v 3. štvrťroku 2002

Visa
Svet Ázijsko-Tichomorská oblasť Kanada Latinská Amerika
Objem predaja (v mld. USD) 409,2 60 16,4 9,6
Počet transakcií (v mil.) 8836 922 256 782
Počet vydaných kariet (v mil.) 960,1 177,3 26,5 131,2

Mastercard
Svet Ázijsko-Tichomorská oblasť Kanad Latinská Amerika
Objem predaja (v mld. USD) 207,8 30,8 7,1 5,2
Počet transakcií (v mil.) 3498,9 389,1 130,8 183,2
Počet vydaných kariet (v mil.) 578,8 110,8 23,2 43,9

Zdroj: Visa, Mastercard

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:25