StoryEditor

Americké clá na oceľ sú nelegálne

27.03.2003, 23:00

Rozhodnutie Spojených štátov uvaliť na oceľ zo zahraničia dovozné clá je porušením dohôd o medzinárodnom obchode, uviedla to v predbežnom rozhodnutí Svetová obchodná organizácia (WTO). Svoje rozhodnutie následne odoslala obidvom stranám, USA aj Európskej únii (EÚ). Tá spolu s ďalšími krajinami protestovala na pôde WTO proti rozhodnutiu Washingtonu zaviesť clá na dovoz ocele v rozmedzí od 8 do 30 %. Konečné rozhodnutie sa očakáva na budúci mesiac.
Podľa odborovej organizácie oceliarov United Steelworkers of America predbežné rozhodnutie WTO nie je prekvapením a očakáva, že administratíva prezidenta Georgea W. Busha sa proti tomu odvolá. Aj americký predstaviteľ obchodu vyhlásil, že USA si počkajú na konečné rozhodnutie a ak bude pre Washington negatívne, odvolajú sa, a to bez ponuky akýchkoľvek ústupkov. Oceliarsky koncern US Steel taktiež skritizoval rozhodnutie WTO. "Podľa zverejnených informácií rozhodnutie WTO koliduje s faktami aj so zákonom, domnieva sa šéf firmy Thomas Usher.
Biely dom zavedenie ciel spred roka ospravedlňuje tým, že zahraničie svoje oceliarske firmy dotuje a do USA sa dostáva oceľ, ktorej cena nedosahuje skutočné výrobné náklady vo svete. Len niekoľko mesiacov po zavedení týchto ciel podráždili USA svetové spoločenstvo ďalším ochranárskym opatrením, keď uvoľnili miliardy dolárov na dotácie pre amerických farmárov.
Brusel a ďalšie štáty protestujúce proti clám na oceľ však poukazujú na to, že USA neboli roky schopné reštrukturalizovať svoj oceliarsky sektor a prispôsobiť ho presýtenému trhu s oceľou, čo iné krajiny už urobili. Proti rozhodnutiu Washingtonu, navyše, protestovali aj samotné americké firmy, pretože na jednej strane síce oceliari získali ochranu pred dovozom zo zahraničia, no iné firmy zaznamenali v dôsledku zvýšenia cien ocele na americkom trhu vysoké náklady a museli začať prepúšťať. Za rok prišlo v USA v priemysle závislom od dodávok ocele o prácu okolo 200 tis. ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:45