StoryEditor

Klientela Deutsche Telekom rastie

16.01.2003, 23:00

Operácie nemeckej spoločnosti Deutsche Telekom AG (DT) v oblasti pevných liniek sa v minulom roku aj napriek nepriaznivej situácii v sektore výrazne rozrástli. Dcérska firma pre túto oblasť T-Com v prvých troch štvrťrokoch 2002 zaznamenala zhruba jednopercentný medziročný nárast obratu na 22,3 mld. eur a zisk pred zdanením, úročením, odpismi a umorením (EBITDA) dosiahol 7,5 mld. eur, čiže v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zostal takmer nezmenený.
Ako pre Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal člen Predstavenstva DT Josef Brauner, výrazný rast klientely zaznamenala oblasť výkonných telefonických pripojení, za ktoré musia zákazníci platiť vyšší mesačný poplatok ako pri analógovom pripojení. Podľa jeho údajov sa pre ISDN vlani rozhodlo viac než milión súkromných klientov a týmto pripojením v súčasnosti disponuje 22 % všetkých súkromných zákazníkov DT. Celkový počet zákazníkov DT sa vlani rozrástol o 13,3 % na 9,1 mil.
Výrazný úspech zaznamenala spoločnosť aj v prípade širokopásmového prístupu na internet, kde jeho divízia T-DSL zaevidovala zvýšenie počtu zákazníkov o 900 tisíc na viac než 3,1 milióna. Deutsche Telekom sa tak vo svetovom rebríčku zaradil na 2. miesto za Kórejskú republiku. V tomto roku plánuje rozšíriť klientelu na štyri milióny a ponúknuť niekoľko možností s mimoriadne veľkou rýchlosťou prenosu dát až do 2,3 megabitov za sekundu. Štandardný balík umožňuje prenos 768 kilobitov za sekundu. DT chce v nasledujúcich štyroch rokoch investovať 730 mil. eur, aby sa technológia DSL uplatnila aj vo východnom Nemecku.
DT v súčasnosti testuje elektronický platobný systém T-Pay a vzhľadom na úspech pri posielaní SMS do pevnej siete (v roku 2002: 31 mil. správ) plánuje preskúšať možnosť aj posielania fotografií vo formáte MMS. Spoločnosť chce tento systém predviesť na veľtrhu Cebit a koncom tohto roka spustiť skúšobnú prevádzku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 04:26