StoryEditor

Electrolux reštrukturalizuje

18.12.2002, 23:00

Najväčší producent domácich elektrospotrebičov na svete, spoločnosť Electrolux, neočakávane oznámil, že zruší viac než 5-tisíc pracovných miest, čo predstavuje skoro 6 % z celkovej pracovnej sily. Redukcia pracovných miest zasiahne hlavne prevádzky spoločnosti v Číne, Indii a v Spojených štátoch, oznámilo vedenie firmy. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Znižovanie počtu pracovníkov je súčasťou nového reštrukturalizačného plánu spoločnosti, ktorý je zameraný na redukciu nákladov a zlepšenie produktivity práce. Spoločnosť čelí v posledných mesiacoch výraznému poklesu predaja a znižovaniu ziskovosti. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sa zvýšil záujem o naše výrobky a vzrástol zisk Electroluxu," uviedol prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Hans Straaberg.
V rámci reštrukturalizačného plánu chce spoločnosť zatvoriť závod na výrobu klimatizácie v New Jersey v USA, a zracionalizovať prácu v Číne a Indii. Prepúšťanie sa dotkne aj zamestnancov v závode na výrobu náhradných dielov v Austrálii, pričom časť výroby zo závodov, ktoré má Electrolux v Nemecku, Taliansku a vo Švédsku, sa presunie do Rumunska. Spoločnosť verí, že vďaka prepúšťaniu v budúcom roku ušetrí sumu vo výške 253 miliónov švédskych korún (27,8 mil. USD), ktorá by sa mala do konca roku 2005 zvýšiť na 415 miliónov švédskych korún.
V októbri spoločnosť Electrolux oznámila, že jej zisk sa za tri mesiace do konca septembra znížil až o jednu tretinu, keď súčasne varoval, že dopyt na hlavných trhoch firmy v Európe a v Severnej Amerike sa prudko znižuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:16