StoryEditor

Škodlivé detské topánky miznú z trhu

Obchodníci, ktorí mali vo svojej predajnej sieti detské topánky označené Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI) za nebezpečné, ich už stiahli z predaja a vrátili dovozcom či výrobcom. Inšpekcia tieto výrobky spolu s ďalšími odobrala ešte vlani počas novembrovej špecializovanej kontroly.
V súvislosti s touto kontrolou inšpektori už na prelome rokov upozornili na veľký podiel nevyhovujúcej a chybnej obuvi na slovenskom trhu. Výsledky analýz napokon preukázali, že osem druhov detských topánok malo niekoľkonásobne prekročený obsah ťažkých kovov v materiáloch, z ktorých boli vyrobené. SOI ich preto koncom uplynulého týždňa po konzultáciách s Hlavným hygienikom SR vyhlásila za nebezpečné, ich fotografie zverejnila na svojej webovej stránke a prostredníctvom tlače upozornila spotrebiteľov, že pri týchto výrobkoch majú právo vrátiť ich a žiadať späť peniaze. "Ide zatiaľ o prvé kolo zverejňovania nebezpečných výrobkov," povedala ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Inšpekcia sa totiž k výsledkom uvedenej kontroly ešte plánuje vrátiť a kritériám bezpečnosti podrobiť ďalšiu obuv, ktorá je určená pre inú cieľovú skupinu, ako sú deti.
Spoločnosť Ahold Retail Slovakia, k. s., Bratislava, okamžite stiahla nevyhovujúcu detskú obuv zo siete svojich hypermarketov a megamarketov a vrátila ju dodávateľovi. "Obuv sme kúpili od firmy, s ktorou sme zatiaľ nemali problémy," uviedol Štefan Chvostáľ zo spoločnosti Ahold. Podľa neho firma neuvažuje o ukončení spolupráce s dodávateľom, pretože išlo o prvý takýto prípad. Spoločnosť OBUV Partizánske, ako aj ďalší dvaja menší predajcovia dodávateľskej firme KLS, s. r. o., Bratislava už tiež vrátili alebo avizovali vrátenie detskej obuvi, ktorú SOI označila za nebezpečnú. Podľa predstaviteľov KLS 720 párov detských topánok, ktoré sa predávajú vo viacerých krajinách EÚ a vyhovujú tamojším predpisom, doviezli od holandskej firmy ešte v septembri minulého roku.

*** Obuv, ktorú SOI označila ako nebezpečnú
Detská zimná vychádzková obuv, dva druhy, dodávateľ: KANGHASI, s. r. o., Bratislava
Detská celoročná vychádzková obuv, dva druhy, dodávateľ: ELEFANTEN KLEVE, Nemecko
Detská zimná vychádzková obuv, dodávateľ: KLS, s. r. o., Bratislava
Detská zimná vychádzková obuv, dodávateľ: SLOVOBUV, a. s., Becherov
Detská zimná vychádzková obuv, dva druhy, dodávateľ: V+J OBUV SLOVAKIA, s. r. o., Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:53