StoryEditor

Firmy u nás opúšťa optimizmus

27.10.2011, 00:00
Firmy dupli na brzdu prehnaným očakávaniam. Kým ešte toto leto sa slovenskí topmanažéri predháňali v optimizme, dnes svoje odhady začínajú "racionalizovať".

Začiatkom leta až štyri pätiny slovenských manažérov u nás očakávalo zlepšenie ekonomickej situácie, v septembri je to len každý dvanásty. „Najväčšia obava je z predpovedí ekonomického vývoja v Európe, s čím je spojený pokles objednávok, zhoršenie platobnej disciplíny i našej pozície v konkurenčnom prostredí,“ vymenúva hlavné dôvody Miloš Kraus, generálny riaditeľ spoločnosti Sauer-Danfoss.

 

Povestnú ranu z milosti podnikateľskému optimizmu uštedril až pád vlády Ivety Radičovej a reformných zámerov pravicovej koalície. „Firmy trápi politická nestabilita, ktorá znamená odklad potrebných reforiem minimálne na šesť mesiacov,“ podotýka Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Top pád nálad
Slovensko si tak pripísalo i ďalšie neveselé prvenstvo. Predstavitelia firiem sa u nás totiž v prepade očakávaní dostali až na vrchol pomyselného rebríčka v rámci strednej Európy. Kým na Slovensku za tri mesiace otočilo názor asi 70 percent manažérov, v Česku polovica, v Poľsku 40 percent ,v Maďarsku dokonca len tretina.

Údaje včera zverejnila spoločnosť Deloitte v rámci Indexu podnikateľského očakávania, ktorý vychádza z prieskumu názorov generálnych riaditeľov dvesto najväčších firiem v krajinách V4 plus Rumunsko a Chorvátsko. „Odhad vývoja reflektuje situáciu, aká sa momentálne odohráva aj na ostatných trhoch Európskej únie,“ podčiarkuje Peter Horovčák za Deloitte Slovensko. Skepticizmus a opatrnosť neskrývajú ani firmy oslovené HN. „Optimizmu sme si užili v minulosti dosť,“ glosuje napríklad Jaroslav Hric, ekonomický riaditeľ Kromberg & Schubert.
Prehnaná opatrnosť súkromného sektora však veľmi rýchlo môže roztočiť reťazec udalostí, ktoré neradostnú situáciu ešte prehĺbia. Napríklad, ak sa spoločnosti budú udržiavať v „stand-by režime“, tvorba pracovných miest sa spomalí. Úspory v oblasti kapitálových a bežných výdavkov zas dopadne na ďalšie firmy. „Niekedy sa i z rečí a chýrov stáva sebanapĺňajúce proroctvo,“ komentuje Jake Slegers, výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory.

Stop reforiem
Index podnikateľského očakávania však monitoruje situáciu, aká v podnikateľskom prostredí panovala v polovici septembra. Pád vlády Ivety Radičovej tak ešte nezachytil. „Ak by bol prieskum dnes, výsledky by boli ešte horšie,“ predpokladá makroanalytik UniCredit Bank Slovakia Dávid Dereník. Politická nestabilita a stopnutie pravicových reforiem by totiž podnikom na nálade zrejme nepridali. „Nezrealizovalo sa napríklad znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia,“ upozorňuje prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Pádom vlády sa podľa názorov firiem zastavia i mnohé verejné zákazky, ktoré sú na Slovensku kľúčové najmä pre stavebné firmy. No negatívny dosah politického „nevládia“ podľa Miroslava Krempaského z Millennium 000 môže očakávať i IT sektor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:48