StoryEditor

Airbus vytláča Boeing z trhov

10.11.2004, 23:00

Zdá sa, že európsky výrobca lietadiel Airbus získa ďalší lukratívny trh na úkor konkurenčnej spoločnosti Boeing. Najnovšie sa kontrakt týka ázijského trhu, ktorý bol doteraz výlučnou záležitosťou americkej firmy. Podľa The Wall Street Journal Europe získal Airbus objednávku od malajzijskej leteckej spoločnosti AirAsia na 80 lietadiel v celkovej hodnote 4 miliardy eur (5,2 miliardy dolárov).
AirAsia, v súčasnosti najväčšia nízkonákladová spoločnosť v Ázii, používa momentálne len modely B737 a vedenie americkej spoločnosti uviedlo, že tento kontrakt bol pre nich kritický na zaistenie pokračovania rastu na trhu. Airbus však už prakticky odstavil Boeing z trhu nízkonákladových spoločností, kde v minulosti Američania s modelmi B737 dominovali.
Víťazstvo Airbusu v prípade AirAsia znamená už tretie úspešné presvedčenie niekdajšieho zákazníka Boeingu, aby zmenil značku. Okrem toho to však môže ešte zostriť konflikt medzi obomi výrobcami a Washingtonom a Bruselom za dotácie pre tieto spoločnosti na pôde Svetovej obchodnej organizácie. Američania sa sťažujú, že dotácie Bruselu umožnili Airbusu znížiť ceny svojich výrobkov natoľko, že vytláča Boeing z trhu a existenčne ohrozuje americký letecký priemysel. USA aj EÚ sa minulý týždeň stretli v Ženeve na rokovaniach o tomto probléme a ďalšie diskusie sú na programe.
AirAsia plánuje kontrakt oficiálne oznámiť v najbližších týždňoch. Podľa zdrojov blízkych rokovaniam medzi AirAsia a Airbusom bola ponuka európskeho výrobcu na dodávku 40 lietadiel s opciou na ďalších 40 finančne nepomerne výhodnejšia ako v prípade jeho amerického konkurenta. Napríklad, dohoda síce zahŕňa sumu 5,2 miliardy dolárov, no s možnosťou vysokých zliav pre malajzijské aerolínie, čo už Boeing nebol ochotný urobiť.
Najväčší kontrakt sa však Airbusu podaril minulý týždeň vo štvrtok, keď sa Air Berlin, tiež využívajúci doteraz len lietadlá firmy Boeing, spolu so svojím rakúskym partnerom Niki Luftfahrt dohodol s Airbusom na kúpe 70 lietadiel A320 s opciou ďalších 40, ktorý dosiahol hodnotu 7 miliárd dolárov. Ako uviedli zdroje blízke rokovaniam, aj v tomto prípade Airbus vytlačil Boeing z trhu ponukou mnohých zliav, na ktoré americký konkurent nebol ochotný pristúpiť.

Najúspešnejšie obchody Airbusu v tomto roku

Zákazník

Hodnota

Počet lietadiel

Air Berlin & Niki (Nemecko a Rakúsko)

7 mld. USD

110

Virgin America (USA)

6,30 mld. USD

105

AirAsia (Malajzia)

5,2 mld. USD

80

Spirit Airlines (USA)

4,00 mld. USD

65

Jetstar (Austrália)

1,40 mld. USD

23

Zdroj: Airbus, Wall Street Journal Europe

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 07:22