StoryEditor

Žilinská Kia chystá u nás superinvestíciu

16.06.2011, 00:00
Slováci majú šancu získať jednu z najlepších investícií. Postará sa o to žilinská automobilka Kia.

V roku 2012 totiž začnú u nás vyrábať nový model. „Pokiaľ bude dopyt na trhu po našich autách dostatočný, nabehneme na tretiu zmenu,“ vyhlásil vedúci PR oddelenia automobilky Dušan Dvořák.

Vďaka tomu by len oni prijali tisícku ľudí. „Ďalšie štyri tisícky nových pracovných miest vytvoria naši dodávatelia,“ priblížil Dvořák. Dnes zamestnáva žilinský závod 3-tisíc ľudí.

Tajomstvo štvrtého modelu
Počtom nových pracovných miest pritom ide o jednu z najlepších investícií, akú kedy Slováci vôbec získali.

Na ilustráciu – taiwanský investor AU Optronic prijme v Trenčíne 1 300 ľudí a ďalších dvetisíc miest sa vytvorí u dodávateľov.

Nový model auta však má ešte ďalšiu výhodu. Nemuseli sme oň s nikým bojovať. „Bolo jasné, že ho budeme vyrábať my,“ reagoval Dvořák. Čo za auto to konkrétne bude, však zatiaľ odmietol povedať. Rovnako neprezradil ani výšku investície.

Autá zlomia ďalší rekord
Okrem Kie sa však skvelo darí aj zvyšku „slovenského Detroitu“. PSA sa totiž tiež chystá vyrábať nový model. „Začneme s tým v budúcom roku a prijmeme tisícku ľudí,“ povedal hovorca Peter Švec.

Na sériovú výrobu, ktorá odštartuje v druhom polroku 2011, sa pripravuje i slovenský závod Volkswagenu.

Ich malé rodinné autá vytvoria 1 500 nových pracovných miest a ďalšie tisícky v dodávateľskej sfére. Hoci Kia a PSA začnú s výrobou nových áut až v roku 2012, rekordný bude vo výrobe už aj tento rok.

Vlani sme vyrobili 571-tisíc vozidiel, doteraz najviac. V tomto roku to však bude ešte minimálne o 60-tisíc viac,“ potvrdil Jozef Uhrík, prezident Združenia automobilového priemyslu SR.

01 - Modified: 2004-04-21 09:19:15 - Feat.: 0 - Title: Odradí Rusov od úplatkov vyšší plat?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:07