24.04.2003, 00:00

NÁRODNÝ žrebčín Topoľčianky chová v súčasnosti 505 koní štyroch plemien. Okrem Slovenského teplokrvníka sú to i tradičné plemená Lipican, Shagya Arab a Hucul. Tieto boli v roku 1993 zaradené medzi génové rezervy koní, ktoré sú chránené v SR i v zahraničí. Vlani sa v jednotlivých výrobných objektoch Národného žrebčína narodilo 102 žriebät týchto vzácnych plemien. (TASR)
Ilustračná snímka TASR/V. Benko
O PRÍPADNOM vstupe strategického investora do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) budú môcť akcionári rozhodnúť najskôr koncom júla. Vyplýva to z platných stanov spoločnosti, podľa ktorých o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia k strategickému smerovaniu vodární môžu požiadať iba akcionári, ktorí minimálne tri mesiace pred začiatkom jeho konania vlastnia aspoň 5 % akcií. Práve v týchto dňoch má dôjsť k jednému z prvých prevodov akcií BVS, v rámci ktorého najväčší akcionár, mesto Bratislava, získa na svoj účet 59,29 % akcií. (TASR)
PRIORITOU Telekomunikačného úradu SR je oddelenie jeho financovania od rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Finančná nezávislosť regulačného úradu od ministerstva je totiž jednou zo základných podmienok EÚ. Na verejnom odpočte činnosti úradu to uviedol jeho podpredseda Juraj Michňa. (SITA)
SPRÁVA slovenských jaskýň (SSJ) Liptovský Mikuláš vlani dosiahla zisk po zdanení a odpočítaní straty z hlavnej činnosti 8,04 mil. Sk oproti zisku 4,3 mil. Sk z predchádzajúceho roka. Z hlavnej činnosti, ktorou je ochrana a starostlivosť o jaskyne, SSJ vykázala stratu 7,2 mil. Sk pri výnosoch 8,1 mil. Sk. Z podnikateľskej činnosti dosiahla hrubý zisk 20,3 mil. Sk pri výnosoch 58,04 mil. Sk. (SITA)
PREDAJ najväčšej rakúskej pivovarníckej skupiny Brau-Beteiligungs holandskému koncernu Heineken je podľa Financial Times Deutschland takmer istý. Podľa denníka onedlho padne predbežné rozhodnutie, aby mohol byť nový partner predstavený na valnom zhromaždení 5. júna. (SITA)
HRUBÝM ziskom 26 mil. Kč sa skončilo hospodárenie spoločnosti Vítkovice Steel v 1. štvrťroku tohto roku. Oznámil to generálny riaditeľ firmy Jiří Staněk. V rovnakom období minulého roka hutnícka spoločnosť vykázala stratu niekoľko desiatok miliónov korún. Za tri mesiace Vítkovice Steel zvýšili výrobu ocele o pätinu. (HN ČR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:35