StoryEditor

Kam sa stratili investície do Solivarov

27.06.2003, 00:00
Solivary Prešov sa chcú definitívne vyrovnať s minulosťou a s osobami, ktoré - ako povedal generálny riaditeľ Michal Farbaky - škodili a škodia fabrike. Manažment, ktorý nastúpil do podniku v roku 1999, podal viacero podaní a trestných oznámení o nehospodárnom nakladaní so zverenými prostriedkami.
Rozhodujúcim majiteľom 84,44-percentného balíka akcií bol až do polovice minulého roku štát. Primárna škoda neefektívne vynaložených prostriedkov sa odhaduje na 200 mil. Sk. "Budeme ďalej podnikať právne kroky, aby ľudia, ktorí sú za to zodpovední, boli potrestaní," zdôraznil generálny riaditeľ.
Celkové škody za nedokončenie diela je v súčasnosti len ťažko možné vyčísliť. Teoreticky, ak by sa dielo ukončilo v plánovanom termíne, produkcia za približne päť rokov mohla dosiahnuť 1,5 mil. tony soli. Najnižšia cena tony soli na svetových trhoch za uplynulé desaťročie predstavovala 32,5 eura. Len na tržbách za toto obdobie potom Solivary prišli približne o 2 mld. Sk.
Straty zaznamenal i štát. V novom závode by našlo prácu okolo sto ľudí, čo by následne prinieslo odvody do štátnej pokladnice, resp. odľahčilo by rozpočet Národného úradu práce. Do strát je možné zahrnúť i nezrealizované tržby Železníc SR za prevoz približne 300 tis. ton solí ročne, ako aj ďalšie položky. M. Farbaky pripustil, že orgány činné v trestnom konaní na tomto náročnom prípade síce pracujú, výsledok je však stále v nedohľadne.

Bankový úver k neznámemu účelu

Zbudza je podľa M. Farbakyho veľkou ťarchou pre prešovský závod, ktorý ide "na doraz". Nielenže musí vyprodukovať peniaze na sanáciu nedokončeného závodu, ktorá len v roku 2002 stála Solivary 40 mil. Sk, ale musí riešiť aj jeho stráženie, čo podnik ročne stojí okolo 2 mil. Sk. Dovezená technológia stála okolo 800 mil. Sk. Zároveň dochádza nová technológia a len na daň z pridanej hodnoty za jej dovoz si spoločnosť musela zobrať úver 45 mil. Sk. Okrem toho za posledné štyri roky fabrika zaplatila ďalších asi 90 mil. Sk za úver, o ktorom Farbaky povedal: "Nedopátral som sa, na aký účel sa tento úver zobral."
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 15:04