StoryEditor

Svetová banka podporila hydrogenáciu

03.06.2003, 00:00

Obyvateľov horného Zemplína v okolí Strážskeho čaká v oblasti kvality ovzdušia a životného prostredia optimistickejšia budúcnosť. Riadiaci orgán Globálneho environmentálneho fondu (GEF), ktorý spravuje Svetová banka, totiž na svojom májovom zasadnutí vo Washingtone podporil projekt likvidácie nebezpečných odpadov z polychlórovaných bifenylov (PCB) v areáli akciovej spoločnosti Chemko. Fond na likvidáciu PCB nespaľovacou technológiou, tzv. hydrogenáciou, prispeje 10 mil. USD. Informoval o tom Juraj Rizman, hovorca organizácie Greenpeace Slovakia, ktorá na riziká kontaminácie upozornila vlani v lete.
Chemko v troch skladoch v areáli závodu dočasne a v zmysle platnej legislatívy uskladňuje asi tisíc ton PCB. Polychlórované bifenyly sú olejovité syntetické organické látky s bioakumulatívnym účinkom v tukových tkanivách zvierat a ľudí. Poškodzujú zdravie organizmu a majú aj karcinogénny účinok. Náklady na realizáciu projektu v Chemku prevyšujú 20 mil. USD, čo je takmer 700 mil. Sk. Okrem GEF sa na jeho financovaní bude podieľať Slovenská republika (4,49 mil. USD), súkromné spoločnosti (4, 41 mil. USD), organizácie OSN UNIDO (0,665 mil. USD) a UNDP (0,235 mil. USD), ako aj mimovládne organizácie (0,270 mil. USD). "Ak nevzniknú komplikácie, dekontaminačná technológia by mala byť v Chemku nainštalovaná tak, aby sa zneškodňovanie PCB mohlo začať v roku 2005," dodal J. Rizman.
"Greenpeace privítal podporu GEF, pretože rozhodnutie o financovaní bolo pre realizáciu celého projektu kľúčové. Projekt síce priamo nerieši likvidáciu existujúceho zamorenia lokalít mimo podniku tak, ako to navrhoval Greenpeace, ale vytvára predpoklady na postupnú dekontamináciu aj týchto zamorených oblastí," povedal koordinátor toxickej kampane Greenpeace Martin Hojsík. Podľa neho je teraz dôležité, aby sa Ministerstvo životného prostredia SR a Chemko spoločne zaviazali riešiť aj problém kontaminácie PCB mimo závodu, najmä z odpadového kanála Chemka a prívodného kanála Zemplínskej šíravy. Podľa ochranárov je v SR neznámy osud ďalších asi 2 700 ton PCB.

Bilancia polychlórovaných bifenylov na území SR (ton)
Výrobky 4 071
Odpady z výroby 1 606
Skládkované  1 605
V použití  959
Zlikvidované 368
Neevidované 2 745
Zdroj: Greenpeace Slovakia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:10