StoryEditor

Závod SNP rozbehol Projekt R

04.02.2003, 23:00

Najdôležitejší projekt, ktorý sa po vlaňajšej privatizácii začal realizovať v Závode Slovenského národného povstania (ZSNP), a. s., Žiar nad Hronom, smeruje k ozdraveniu a výraznému zvýšeniu výkonnosti firmy. Noví vlastníci sa týmto spôsobom rozhodli prísnejšie dozerať na to, ako manažmenty podniku, jednotlivých závodov a organizačných jednotiek, hospodária s finančnými a materiálovými zdrojmi. Podľa externého poradcu a vedúceho reštrukturalizačného tímu Pavla Strýčka podstatne prísnejší pohľad na podnik budú mať aj banky, ktoré ZSNP bude musieť presvedčiť o svojej kredibilite.

TÍM ODBORNÍKOV

Pod názvom Projekt R, ktorého cieľom je komplexne vyriešiť problémy súvisiace s finančnou a prevádzkovou výkonnosťou podniku, riadi ZSNP 11-členný reštrukturalizačný tím odborníkov z rôznych oblastí z vnútra firmy, ale aj externého prostredia. Ako uviedol riaditeľ pre podnikateľskú stratégiu Stanislav Drgoňa, pri veľkosti podniku, ako je ZSNP, a pri viacstupňovom riadení, je potrebné do procesu zmien zapojiť všetkých pracovníkov. Základný realizačný tím podľa aktuálnej potreby rozšíria o riaditeľov závodov a ich zástupcov, vedúcich odborov a úsekov a ďalších odborníkov. Prenos výstupov a impulzov z Projektu R k jednotlivým pracovníkom bude zabezpečovať systém podprojektov. V súčasnosti ich predstavenstvo registruje sedem.

ZEFEKTÍVNENIE RIADENIA

Zefektívniť a zvýšiť predaj má za cieľ podprojekt s názvom Organizácia obchodných činností. V rámci jeho realizácie boli nákupcovia a predajcovia preradení priamo do závodov, aby pružnejšie realizovali nákup surovín, lepšie spoznali výrobu a jej možnosti a efektívnejšie dokázali prenášať požiadavky zákazníkov do výroby. Ďalšie podprojekty sa venujú zmene organizácie podniku s cieľom posilniť samostatnosť jednotlivých závodov a nájsť vhodný spôsob na vykonávanie spoločných činností, ako je energetika, údržba, doprava a podobne. Výrobnými aktivitami, ktoré sa budú rozvíjať a, naopak, ktoré sa budú utlmovať, sa zaoberá podprojekt Definovanie core businessu. Ako upozornil S. Drgoňa, projekty nenahradia klasické formy riadenia, len ich zefektívnia. Väčšina uvedených projektov má termín ukončenia do 31. marca tohto roku, pričom ďalšie budú vznikať. Projektové tímy sa však už budú orientovať na riešenie dlhodobých úloh na tento rok, pričom súbežne sa budú vytvárať aj projekty, ktorých konečné ciele budú definované na tri a viac rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 09:18