StoryEditor

Počet miliardárov v Rusku stúpa

03.03.2003, 23:00

Na tohtoročnom celosvetovom zozname najbohatších ľudí, ktorý pravidelne zverejňuje časopis Forbes, sa nachádza 476 miliardárov, teda o 21 menej než vlani. Počet miliardárov v Rusku v tomto roku vzrástol z minuloročných 7 až na 17 hlavne vďaka výraznému vzostupu cien ropy na svetových troch, ďalej rastu cien akcií a väčšej transparentnosti ruských spoločností. Rusko sa tak v počte miliardárov tento rok posunulo na štvrtú priečku, hneď za Spojené štáty americké, Nemecko a Japonsko. Informoval o tom The Moscow Times.
Pozíciu najbohatšieho Rusa si aj naďalej udržiava jeden z najvyšších predstaviteľov ruskej ropnej spoločnosti Yukos Michail Chodorkovskij, ktorý z vlaňajšieho 101. miesta v tomto roku postúpil už na 26. pozíciu. Jeho majetok sa v priebehu jedného roka viac než zdvojnásobil, a to z minuloročných 3,7 mld. na 8 mld. USD.
Z desiatich nových ruských miliardárov piati pracujú v Yukose alebo v pridruženom bankovníckom a poisťovacom konzorciu podnikov Menatep. Medziročný nárast počtu miliardárov v Rusku je výsledkom prehľadnejšieho odhaľovania doteraz často utajovaných informácií pred verejnosťou. Poradie na prvých troch miestach v ruskom rebríčku najbohatších ľudí zostalo aj v tomto roku nezmenené.
Druhým najbohatším Rusom je guvernér Čukotky Roman Abramovič, ktorého spoločnosť Millhouse Capital má majoritný podiel v Sibnefte a zároveň vlastní polovicu akcií v ruskom podniku Russian Aluminum. Jeho majetok sa medziročne zvýšil z 3 mld. na 5,7 mld. USD, vďaka čomu v celosvetovom rebríčku poskočil zo 127. miesta na 49.
Tretím najbohatším mužom v Rusku je šéf spoločnosti Alfa Group Michail Fridman, ktorej najhodnotnejším majetkom je Tyumen Oil Co (TNK). Tá minulý mesiac podpísala historickú dohodu so spoločnosťou British Petroleum v hodnote 6,75 mld. USD. Fridmanov majetok sa počas minulého roka takmer zdvojnásobil. Jeho hodnota medziročne vzrástla z 2,2 mld. na 4,3 mld. USD, čo ho zároveň na zozname najbohatších ľudí posunulo zo 191. miesta na 68.
Ruskí miliardári (výber zo zoznamu najbohatších ľudí na svete)

Poradie Meno Majetok* Podiely
26 M.Chodorkovskij 8 Menatep/Yukos
49 R. Abramovich 5,7 Millhouse Capital
68 M.Fridman 4,3 Alfa Group/TNK
147 V. Vekselberg 2,5 Alfa Group/TNK
222 V. Potanin 1,8 Interros/Norilsk Nickel
*odhad (mld. USD)

Zdroj: Forbes

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:49